Lehtikuva/ Markku Ulander

Romanisiirtolaisia tukevat kaupunkilaiset leiriytyvät yhdessä romanisiirtolaisten, Vasemmistonuorten ja Vapaa liikkuvuus –verkoston kanssa Senaatintorille huomenna perjantaina. Sunnuntaihin jatkuvalla leirillä osoitetaan mieltä Helsingin kaupungin romanivastaisia toimia vastaan.

Mielenosoitus vaatii Helsingin kaupunkia luopumaan romanien oleskelun häiritsemisestä Helsingissä ja järjestämään heille inhimilliset majoitusolot.

– Kaupungin johto on jo pitkään yrittänyt karkottaa romanit Helsingistä purkamalla leirejä. Viime kesänä poliisi hääti leirejä erityisen aktiivisesti kaupungin pyynnöstä. Olemme nähneet, että tämä linja on hölmö. Köyhyys ei katoa katukuvasta häätämällä. Mitä nopeammin Helsinki ottaa järjen käteen ja järjestää paikan missä romanit ja muut köyhät asunnottomat voivat leiriytyä sen parempi meille kaikille, sanoo kaupunginvaltuutettu Thomas Wallgren.

– Helsinki voisi nyt nousta näyttämään positiivista esimerkkiä muille Euroopan suurkaupungeille, ehdottaa Eetu Viren Vapaa liikkuvuus -verkostosta.

Romanit jakavat kukkia

Viikonlopun aikana Senaatintorilla pitävät puheenvuoron mm. kansanedustajat Outi Alanko-Kahiluoto (vihr) ja Anna Kontula (vas).

ILMOITUS

Lauantaina järjestetään mm. Kukkia ja kerjääjiä -tapahtuma. Siinä osallistujat kerjäävät rahaa romanisiirtolaisille ja helsinkiläisille asunnottomille ja romanit antavat kukkia ohikulkijoille. Lauantai-iltapäivänä järjestetään romanien oikeuksia koskeva keskustelu, johon osallistuvat mm. tutkija Ari Hirvonen ja toimittaja Kimmo Oksanen.

Kaupunki on myös tällä viikolla päättänyt rajoittaa kokoontumisvapautta ja perustuslain vastaisesti kieltää esimerkiksi telttojen ja muiden ei-pysyvien rakenteiden käytön mielenosoituksissa.

Näin Helsinki on liittynyt laajempaan kuripoliittiseen linjaan, jolla eri puolilla Eurooppaa pyritään rajoittamaan kansalaisoikeuksia ja kansalaisten mahdollisuutta ilmaista mieltään.