Lehtikuva/ EVI FYLAKTOU

Vasemmistoliiton puheenjohtajan mukaan Syrizan suurvoitto oli protesti kuripolitiikkaa vastaan, johon Suomikaan ei ole syytön.

Raikkaaksi vasemmistolaiseksi tuuleksi kutsuu Ranskan ja Kreikan vaalituloksia Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki.

Suunnanmuutos Ranskassa luo toivoa koko Euroopalle, hän kirjoittaa blogissaan.

”Uusi presidentti on sanonut haluavansa kääntää Ranskan ja koko Euroopan suunnan irti leikkaamisesta ja uusliberaalista talouskurista kohti kasvua, työllisyyttä ja markkinoiden ylivallan rajoittamista. Hän on myös luvannut verottaa rikkaita nykyistä paljon ankarammin ja turvata julkiset palvelut.”

Kansa rankaisi Kreikassa

Kreikassa sosialisteista ja konservatiiveista muodostunut vanha valtatandemi romahti lähemmäs 50 prosenttiyksikköä.

”Kansa rankaisi vanhaa, väsynyttä ja osin myös korruptoitunutta poliittista eliittiä linjasta, joka on ajanut maan konkurssin partaalle ja sosiaaliseen räjähdykseen.”

ILMOITUS

”Läpimurron maan toiseksi suurimmaksi puolueeksi teki Suomen Vasemmiston yhteistyökumppani, laaja vasemmiston yhteistyökoalitio Syriza. Itse onnittelin jo tänään liikkeen puheenjohtajaa Alexis Tsiprasia”, Arhinmäki kirjoitti maanantai-iltana.

Vasemmiston suurvoittoa Arhinmäki piti protestina ennen muuta Kreikkaa kurittanutta EU:n ja Kansainvälisen valuuttarahaston leikkaus-, säästö- ja supistamispolitiikkaa vastaan. ”Tähän politiikkaan ei Suomikaan ole aivan syytön.”

Mihin protesti johtaa, on toinen kysymys. Vaaleissa suurimman puolueen aseman saavuttanut Uusi Demokratia luopui yrityksestä muodostaa hallitus jo maanantaina. Nyt vetovastuu on toiseksi suurimmalle puolueella Syrizalla.

”Tehtävästä voi tässäkin tapauksessa tulla äärimmäisen vaikea. Vasemmiston yhteistyötä vaikeuttaa sekin, että yhtäältä Pasokin maine on täysin ryvettynyt kansan silmissä ja toisaalta se, että vanhakantaisten kommunistien KKE kieltäytyy kaikesta yhteistyöstä muiden kanssa. Mikäli kaikki tunnustelut menevät myttyyn, voi kreikkalaisilla olla uudet vaalit edessään jo pian”, Arhinmäki totesi.

Huoli äärioikeistosta

Vasemmiston lisäksi molemmissa vaaleissa myös äärimmäisin oikeisto eteni jyrkän ulkomaalaisvastaisella kampanjoinnilla. Kreikassa jopa uusnatsistisia tunnuksia esillä pitävä puolue sai parlamenttiin parikymmentä paikkaa.

Tästä huolimatta Arhinmäelle jäi päällimmäiseksi huomioksi ihmisten tasa-arvoon ja solidaarisuuteen uskovan vasemmiston voitto.

”Se kertoo siitä, että toisenlainen politiikka on aina mahdollista ja tuulen suunta voi kääntyä. Nyt vasemmiston onkin yhdistettävä voimansa, jotta raikas puhuri vasemmalta tuntuisi tulevaisuudessa myös muualla Euroopassa.”

Muualla verkossa:

Paavo Arhinmäen blogi