Piraattipuolue vahvisti asemaansa protestipuolueena Saksan pohjoisen osavaltion Schleswig-Holsteinin maapäivävaaleissa, kun taas vajaat kolme vuotta sitten sosiaalisen protestin kanavoinut vasemmistopuolue Linke kärsi rökäletappion ja putosi maapäiviltä.

Kristillisdemokraatit eli CDU jatkaa Schleswig-Holsteinissa suurimpana puolueena (30,8 prosenttia) niukasti ennen sosialidemokraatteja, jotka huolimatta viiden prosenttiyksiön voitosta pettyivät tulokseen (30,4 prosenttia). Gallupit olivat lupailleet maanvyöryvoittoa.

Angela Merkelin hallituskoalitiolle tulos oli takaisku, koska FDP:n tuntuvan tappion vuoksi puolueet menettivät enemmistön maapäivillä. FDP:n tappioiden kierre pysähtyi silti ainakin hetkeksi, kun puolue kuitenkin säilyi maapäivillä (8,2 prosenttia), pitkälti osavaltiopuolueen karismaattisen johtajan Wolfgang Kubicin ansiosta.

Piraattipuolue (8,2 prosenttia) söi vasemmistopuolue Die Linken kannatusta, joka putosi 6 prosentista 2,2:een. Linke menetti piraateille valtapuolueiden haastajan roolin ja sitä kautta kannattajia varsinkin nuoremmissa ikäluokissa. Syynä tappioon ovat myös jatkuvat puolueen johtoa koskevat kärhämät, joihin toivotaan ratkaisua kesäkuun puoluekokouksessa.

Die Linke romahti Schleswig-Holsteinissa alle äänikynnyksen.

Varttuneempia piraatteja

Toisin kuin Berliinissä ja Saarlandissa, joissa piraattipuolue on päässyt alueparlamentteihin, Schleswig-Holsteinissa piraattien aktiivijoukko ei ole leimallisesti nuoria miehiä, vaan näkyvillä paikoilla on myös varttuneempia, esimerkiksi SPD:ssä ja vihreissä pitempään toimineita naisia ja miehiä.

Kristillisdemokraatit yrittävät säilyttää asemansa osavaltiohallituksen johdossa tarjoamalla yhteistyötä sosialidemokraateille. Puolueiden niin sanotulla suurella koalitiolla olisi tuntuva enemmistö maapäivillä. SPD taas tähtää hallitusyhteistyöhön asemansa säilyttäneiden vihreiden ja tanskalaisvähemmistöä edustavan SSW:n (Südschleswigsche Wählerverband) kanssa.

ILMOITUS

Hallituksen kokoonpanolla on myös valtakunnallista merkitystä, koska se vaikuttaa osavaltioita edustavan liittoneuvoston poliittisiin voimasuhteisiin.

Linkestä itäsaksalainen aluepuolue?

Neljässä läntisessä osavaltioparlamentissa ei sunnuntaisen vaalitappion jälkeen ole Linken edustusta. Ensi sunnuntaina pidettävien Nordrhein-Westfalenin maapäivävaalien jälkeen niitä on viisi, jos ennusteet toteutuvat.

Idässä sen sijaan Linkellä on osoittaa menestystä. Thüringenin kunnallisvaaleissa, joiden toinen kierros oli sunnuntaina, Linke valtasi Eisenachin (43 000 asukasta) ylipormestarin tuolin sekä neljän maaneuvoksen tuolit kristillisdemokraateilta.

Erfurtissa ilmestyvä Thueringer Allgemeine otsikoi pääkirjoituksensa ”Nur eine Partei gewinnt” (Vain yksi puolue voitti) ja arveli kunnallisvaalien takaiskujen aiheuttavan tyytymättömyyttä hallituksessa istuvissa CDU:ssa ja SPD:ssä.

Maapäivillä on vasemmistoenemmistö, ja Linke on demareita suurempi. Demarit eivät viime maapäivävaalien jälkeen olleet valmiita vasemmistohallitukseen, kun pääministerin tehtävä olisi tullut Linkelle.

Linke on tällä hetkellä vain yhden osavaltion, Brandenburgin, hallituksessa yhdessä SPD:n kanssa.