Juha Säijälä

20-vuotias Tiia Meuronen sukkuloi itsensä Brysseliin Euroopan toisen asteen opiskelijoiden katto-järjestöön.

Opiskelijoiden talon oven Brysselissä saapuu päättäväisin askelin avaamaan Tiia Meuronen, 20. Vasta vajaan kuukauden talossa työskennellyt Meuronen on nuoreen ikäänsä nähnyt ja ennen kaikkea tehnyt hengästyttävän paljon. Uusin valtaus Suomen ammattiin opiskelevat – Sakki ry:n ja Vasemmistonuorten aktiiville on Obessu, Euroopan toisen asteen opiskelijoiden kattojärjestö, jossa hän työskentelee ammatillisen koulutuksen edunvalvontasihteerinä.

13-vuotiaana Meuronen pääsi nuorisovaltuustoon, toimi sen sihteerinä ja vaikutti tässä luottamustoimessa kotipaikkakunnallaan Imatralla kolmisen vuotta. Peruskoulun jälkeen eteläkarjalainen henkeen ja vereen oleva Meuronen lähti opiskelemaan amikseen Lappeenrantaan. Silloin kuvaan astuivat opiskelijajärjestöt.

Hän kirjoitti ylioppilaaksi Lauritsalan aikuislukiosta – vuosikurssin parhaana ylioppilaana. Pikkuhiljaa aktiivisuus oppilaskunnassa laajeni. Tie vei Sakkiin.

Viime syksynä kokopäivähommiin

– Oli herkkä hetki kun lähdin viimeistä kertaa Sakilta. Se oli neljäsosa elämästäni. Sakki on ollut Vasemmistonuoriakin isompi osa elämästäni. Olin pieni ja söpö tyttö, kun tulin toimintaan mukaan ja viisi vuotta myöhemmin totesin, että Sakki on ollut iso osa elämääni ja kalenteriani.

Sakissa Meuroselle on parasta se, että järjestötyö on todella hauskaa ja yhteisöllisyys eli ”sakkihenki” todella tuntuu.

ILMOITUS

– Opiskelijat puhuvat itsestään sakkilaisina. Sakissa on tullut onnistumisen kokemuksia, joita kaikessa järjestötoiminnassa ei tule. Järjestö on saanut paljon aikaan ihan valtakunnan politiikassa, ja enkä mie olisi tässäkään tilanteessa nyt ilman Sakkia.

Nykyhallituksen koulutuspoliittinen ohjelma pitää sisällään noin 80 prosenttia kaikista Sakki ry:n tavoitteista. Tämän lisäksi Meurosen mukaan järjestö on näkynyt kaikkialla positiivisesti. Tärkeimmiksi saavutuksiksi hän listaa sen, että vuonna 2008 opintotukea korotettiin.

Viime vuoden syksyllä Meuronen siirtyi Hakaniemeen työskentelemään kokopäiväisesti varapuheenjohtajana.

Itä-Suomi, henkeen ja vereen

Kaveri pyysi aikoinaan Tiia Meurosta Vasemmistonuorten bändi-iltaan narikkaan hommiin ja niissä hän kävikin muutamassa jelppimässä. Näin alkoi aktiivisuus Vasemmistonuorissa – vaikka toisaalta Meuronen ei ole koskaan oikeastaan joutunut miettimään, mitä on poliittisesti:

– Siitä asti kun yläasteella aloin miettimään, oon aina tiennyt, että oon hyvin vasemmalla. Olen aina kokenut olevani vasemmistonuori.

– Vasemmistonuorissa parasta on poliittinen rehellisyys, parhaat bileet ja kauneimmat naiset! Myös se miellyttää, että asioista voi keskustella poliittisesti myös niin, että voi olla eri mieltä ja keskustella silti rakentavasti. Vasemmistonuoret on mukava paikka kasvaa poliittisuuteen, Meuronen hehkuttaa.

Viime vuonna hänet valittiin Itä-Suomen Vasemmistonuorten puheenjohtajaksi ja liittokokouksessa myös varsinaiseksi jäseneksi Vasemmistonuoret ry:n hallitukseen.

Vuonna 2010 superaktiivinen nuori osallistui myös alueensa Setan toiminnan herättelyyn.

Euroopan laajuiset huolet

Tiia Meurosen työpaikka, Obessu, on vuonna 1976 perustettu järjestö, joka kokoaa yhteen toiseen asteen opiskelijajärjestöjä Euroopassa. Sillä on 24 jäsenjärjestöä.

– Itse päädyin mukaan, kun opin edunvalvontajärjestön ja Sakki ry:n varapuheenjohtajana, niin minua pyydettiin Obessuun liittokokoukseen edustamaan Sakkia. Kokous oli kulttuurishokki, koska kansainvälisyys oli jäänyt henkilökohtaisessa järjestömaailmassa tosi pieneksi. Se oli monimutkaista, mutta se vakuutti.

Sakki ry:n varapuheenjohtajuus alkoi päättymään ja Meurosen oli tarkoitus lähteä au pairiksi Englantiin ottamaan järjestölomaa. Kaverit ja Vasemmistonuorten puheenjohtaja Li Andersson kuitenkin ylipuhuivat tytön hakemaan Obessun avointa VET Officerin paikkaa.

– Niinpä löysin itseni tänä keväänä istumasta Brysselissä elämäni ensimmäisessä vakituisessa työsuhteessa. Puheenaiheet ovat samat kuin Suomessa, nuorisotyöttömyys ja ammatillisen koulutuksen arvostus puhuttavat kaikkialla. Koulutukseen pääsy ja jatkokoulutusmahdollisuudet ovat myös järjestömme painopisteitä, ja ylipäätään se, että koulutus ja sen laatu on asia josta ei koskaan pitäisi leikata. Opiskelijoiden asema useissa jäsenmaissamme on huomattavasti heikompi kuin Suomessa.

Suurin osa Meurosen työnkuvasta liittyy kahden vuoden mittaiseen Claim your voice! Stand up for VET! -kampanjaan. Sen tarkoitus on saada ammatillisen koulutuksen arvostusta nostettua kaikkialla Euroopassa, ammattiin opiskelevat edustamaan itseään ja luoda ammatillisesta koulutuksesta todellinen vaihtoehto akateemiselle koulutukselle, eikä vain ”toisen luokan” vaihtoehto.

Laajemmin Tiia Meurosen vaiheista ja ajatuksista kerrottiin perjantaina 27.4. ilmestyneessä Kansan Uutisten Viikkolehdessä.

Tiia MeuronenSyntynyt 10. 8. 1991Sosionomiopiskelija Saimaan ammattikorkea-koulussa. Obessussa ammatillisen koulutuksen edunvalvontasihteeri.Vasemmistonuorten hallituksen jäsen.Itä-Suomen Vasemmistonuorten puheenjohtaja 2011.Kaakkois-Suomen Vasemmiston piiritoimikunnan jäsen 2010–2011.Vasemmistoliiton ehdokkaana eduskuntavaaleissa 2011 (558 ääntä).

Kestotilauksen ensimmäinen vuosi 142eur

Tarjous uusille kestotilaajille!

Kestotilauksen ensimmäinen vuosi nyt vain 142€ – säästä 20 euroa.
Voit maksaa tilauksesi 3, 6 tai 12 kuukauden erissä. Kestotilaajana saat lukuoikeuden myös digilehteen.
Tarjous uusille kestotilaajille on voimassa 18.4. saakka.

Tilaa tästä!