Veroa kiertävien ulkomaisten pääomasijoittajien omistaman terveysbisneksen vyörytys julkiseen terveydenhuoltoon voidaan pysäyttää vain rakentamalla kunnat riittävän vahvoiksi vastaamaan tähän haasteeseen, toteaa Varsinais-Suomen Vasemmistoliitto.

Piirijärjestö arvioi tämän olevan kenties tärkein tehtävä kuntauudistuksessa. Yhteiskunnan rahoitus tulee kohdistaa vain julkiseen terveydenhuoltoon. Samalla piirin mielestä voidaan poistaa yksityisen terveydenhuollon kela-korvaukset.

Piirin mukaan rakennemuutos tiivistyy kysymykseksi siitä, mitä palveluja yhteiskunta tuottaa ja ketkä niitä tuottavat.

– Nyt yhtiöitetään, yksityistetään, ulkoistetaan, pilkotetaan ja ketjutetaan, piiri kuvaa. Kilpaillaan hinnalla ja huonoimmilla työehdoilla, mutta ei laadulla.

Piirin mukaan lyhytnäköisestä yksityistämisestä on nähtävillä surullisia esimerkkejä: veronkiertoa, huonoa laatua, odotettua kalliimpaa palvelua ja että palvelut eivät olekaan luvatun mukaiset. Joissakin tapauksissa kunnat ovat ottaneet ulkoistetut palvelut takaisin omaksi tehtäväkseen.

ILMOITUS

Raisiossa lauantaina kokoontuneen piirikokouksen näkemykseksi tuli, että kuntien verotuloja tulee kasvattaa palveluiden turvaamiseksi. Kokousedustaja Päivi Takkisen mielestä pääomatulot pitää pistää kunnallisverolle progressiivisesti. Samoilla linjoilla oli eduskuntaryhmän puheenjohtaja Annika Lapintie.

Sivareille myös lyhennys palvelukseen

Lapintien mukaan siviilipalvelusmiehille tulee myöntää sama kahden viikon lyhennys palvelusaikaan kuin varusmiehillekin. Lapintien mielestä palvelusaikoja voitaisiin lyhentää nykyisistäkin.-

Mielissään Lapintie oli siitä, että hallitusohjelmaan oli saatu kohta puolustusmenojen ”superindeksin”. poistamisesta. Puolustusvoimien hankintoihin on tullut automaattisesti kahden prosentin korotus.

Työmarkkinatuen tarveharkinnan poistaminen on Vasemmistoliiton tavoite.

– Lapsilisät eivät saa leikata työmarkkinatukea, Lapintie linjasi myös tavoitteeksi.

Vähittäiskauppa syyniin

Hannu Raittola Naantalista toi julki huolensa vähittäiskaupan keskittymisestä. Osuuskuntamuotoisella järjestelmällä voitaisiin taata kauppapalvelut myös syrjäisille alueille. Puoluesihteeri Sirpa Puhakka piti asiaa Vasemmistoliitossa keskustelun arvoisena.

Puhakan mukaan liikenneministeri Merja Kyllönen (vas.) on toiminut ansiokkaasti karsimalla ylimitoitettuja maantieväylähankkeita. Näin esimerkiksi Rovaniemen seudulla on säästetty miljoonia euroja.

Eduskuntavaaliehdokkaana ollut lääketieteen tohtori Jukka Kärkkäinen Turusta peräsi kuntademokratiaa myös alueellisiin sosiaali- ja terveyspalveluihin.

– Tarvitaan vahvaa väliportaan hallintoa, johon kuuluvat myös sairaanhoitopiirit, Kärkkäinen linjasi.

– Maakuntahallinto tulee valita demokraattisilla vaaleilla.

Kärkkäinen muistutti, että Varsinais-Suomessa on vain kolme kuntaa, Turku, Salo ja Uusikaupunki, jotka alueellisen kuulemiskierroksen mukaan kannattavat varauksetta kuntarakenneuudistusta.

Nieminen jatkaa puheenjohtajana

Varsinais-Suomen Vasemmistoliiton puheenjohtajaksi jatkamaan valittiin yksimielisesti Salolainen Raimo Nieminen. Äänestyksen jälkeen varapuheenjohtajiksi valittiin Hannu Raittola ja Pirjo Rinne Turusta.

Piiritoimikunnan muiksi jäseniksi valittiin: Kiira Lasarov, Raisio (24 ääntä), Jorma Rand, Rusko (24), EveliinaTyyskänen-Mäkilä, Loimaa (24), Timo Katajainen, Lieto (23), Johannes Yrttiaho, Turku (22), Misha Dellinger, Turku (21), Pentti Kallio, Kaarina (17), Martti Kytömaa, Mynämäki (17), Jari Kärkkäinen, Turku (16), Tomi Nieminen, Paimio (16), Reijo Salmi, Turku (15), Ulla Syväkari, Turku (14), Leena Rautiola, Mynämäki(13), Päivi Takkinen, Turku (12) ja Marja Nissinen Turku(10).