Turun AMK

Näillä näkymin Nauvon sääksikamera pääsee kuvaamaan iloista perhetapahtumaa reaaliaikaisesti.

– Pesintäpuuha on aluillaan. Sääkset ovat paritelleet jo useaan otteeseen. Munintaa odotellaan vapun jälkeen, raportoi tutkija Martti Komulainen Turun ammattikorkeakoulusta.

– Viime vuonna pesästä varttui kolme poikasta, Komulainen muistuttaa. Tällekin kesälle on odotettavissa iloinen perhetapahtuma Nauvon Seilin saarelle.

Tänä keväänä ei ole odotettavissa kalasääskien ja merikotkien riitaa pesäpaikasta. Aikaisemmin lintuparit ovat tapelleet lähes verisesti pesän omistajuudesta. Komulaisen mukaan varikset ovat jonkin verran häirinneet sääksien pesintää.

Tutkija kertoo, että pesään on rakennettu uusi tekopohja, jonka päälle sääkset voivat koristella kotinsa. Talven myrskyt olivat päässeet riepottelemaan pesää.

Pesän seurantakameran käyttäjät havaitsivat sääksiparin heti pääsiäispyhien jälkeen. Sääkset ovat asuttaneet pesää muutaman vuoden ajan.

ILMOITUS

Kamera pois pelistä

Keskiviikkona pesää seuraava kamera oli tilapäisesti epäkunnossa. Komulainen toivoo, että se saadaan toimintaan torstain aikana.

Tähän saakka sääksikameraa on voinut seurata internetissä muutaman sekunnin väliajoin otettavien still-kuvien kautta. Tänä keväänä rinnalle on tulossa reaaliaikainen videokuva.

Kameraseuranta on ollut varsinainen yleisömenestys. Viimeisen kuukauden aikana sääksinetti on saanut 192 000 latausta. Päivittäin vierailijoita voi olla kymmeniä tuhansia, minkä vuoksi sivut saattavat ruuhkautua.

Palvelun tarkoituksena on Komulaisen mukaan saada ihmiset kiinnostumaan luonnon ilmiöistä ja ympäristönsuojelusta. Ammattikorkeakoulu lähettää nettikuvaa lisäksi Pidä Saaristo Siistinä -yhdistyksen jätteenkeruualukselta, vedenalaisluonnosta Korppoosta sekä merimetsoyhdyskunnasta Paraisilta.

Nauvon sääksikameraa voi seurata osoitteessa www.balticseanow.info .