Kirjatyöntekijöiden työehtosopimusneuvotteluissa alkavat palikat olla järjestyksessä, kun työnantaja- ja työntekijäliittojen toimistojen neuvottelijat tapaavat tiistaina. Teollisuuden ammattiliitto Team jätti viime tapaamisessa Viestintäalan keskusliitolle sopimustarjouksen, johon odotetaan vastausta.

– Ratkaisevia asioita ovat sopimuskauden pituus, palkankorotuksen taso ja yrityskohtaisen erän jakaminen, sanoo Teamin neuvottelupäällikkö Irene Hämäläinen.

Mikäli näistä päästään sopuun, jäljelle jää isona asiana vielä kysymys työaikajärjestelyistä, joihin työnantajat haluavat muutoksia.

Mikäli aika on otollinen läpimurrolle, liittojen suuret neuvottelukunnat voivat viedä neuvottelut päätökseen seuraavassa tapaamisessaan torstaina.

Noin 8 000 kirjatyöntekijän sopimuskausi päättyy 30. huhtikuuta.

ILMOITUS

Raamiratkaisun korotustaso

Kirjatyöntekijöiden sopimus jäi syksyllä ulos työmarkkinoiden yleisestä raamiratkaisusta, koska työnantaja piti sitä kalliina. Erityismurheena oli alan kustannuksia nostava 9 prosentin arvonlisävero, joka astui voimaan vuoden alusta.

Sittemmin Viestinnän keskusliittokin on ottanut todesta, ettei kirjatyöntekijöiden sopimus synny raamiratkaisua halvemmalla.

Paikallisen erän jakamisessa Team on halunnut toteuttaa ns. perälautamallia. Siinä paikallinen sopimuserä jaetaan kaikille tasasuuruisina yleiskorotuksina, ellei muusta päästä sopuun.

Työnantajaliitolle perälautaratkaisu ei ole mieleen.

– Tästä yritetään jonkinlaista kompromissia hakea, ainakin toisen paikallisen sopimuserän osalta, Hämäläinen sanoo.

Työnantaja vahvistaisi määräysvaltaansa

Työaikaratkaisussa työnantaja hakee vahvistusta direktio-oikeuteensa. Kirjatyöntekijät ovat yksi harvoista teollisuudenaloista, joissa kolmivuorotyö ja muut epätyypilliset työajat ovat sopimuksenvaraisia. Nyt työnantaja haluaa ne määräysvaltansa piiriin.

– Se on meille etupäässä henkinen kynnys, Hämäläinen sanoo.

Kyse näyttäisi olevan pääasiassa hinnasta, jolla riita ratkaistaan.

– Ei tätä ilmaiseksi tulla meidänkään alalla tekemään. Haemme vähintään samoja lisiä ja korvaustasoja kuin on muillakin teollisuusaloilla ja erityisesti Teamin muilla sopimusaloilla.

Team neuvottelee myös graafisen alan toimihenkilöiden ns. Grafinet-sopimuksesta. Toimihenkilösopimusta neuvottelee myös STTK:lainen Ammattiliitto Pro.

Keskusjärjestöihin kuulumaton Journalistiliitto neuvottelee Viestinnän keskusliiton kanssa lehtien ja uutistoimistojen toimittajien palkankorotuksista.

Sopimuksen seuraava palkantarkastuspiste on 1. toukokuuta.