Jarkko Mänttäri

Konneveden kunnan ravitsemispäällikkö Mirja Minkkinen kummastelee Vasemmistonuorten Libero-lehdessä esitettyjä näkemyksiä, joiden mukaan kouluruoka aiheuttaisi oppilaille kroonisia tulehdustiloja sekä ravinnepuutoksia.

Libero-lehden ruokateemasivuilla käsitellään ruoka-asioita monelta eri kantilta. Ravintovalmentaja, ”superfoodien ja ravinnon laadun puolestapuhuja” Jaakko Halmetoja kritisoi lehdessä kouluruokaa muun muassa pitkälle prosessoitujen vilja – ja maitotuotteiden määrästä.

Halmetojan mukaan ”monet kouluruoan ravinneköyhät, tavalliset raaka-aineet aiheuttavat kehossa kroonista tulehdustilaa”. Edelleen Halmetojan mukaan huonolaatuinen kouluruoka vaikuttaa oppilaan vireystilaan ja moni kärsii ravinnepuutoksista.

Lehdessä haastatellaan myös ”kivikauden tai luolamiehen ruokavalioksi kutsutun näkemyksen edustajaa” Jaakko Savolahtea, joka ehdottaa kouluruoan lähtökohdiksi gluteenittomuutta, kotimaisuutta ja leivättömyyttä.

Savolahti on sitä mieltä, että leivättömyyden periaate ”opettaisi koululaisia syömään monipuolisemmin oikeaa ruokaa ainaisen leivän puputtamisen sijaan.”

Myrkyllistä ja sairastumisriski?

Konneveden kunnan ruokahuollosta vastaava ravitsemispäällikkö Mirja Minkkinen ei suostu purematta nielemään Libero-lehdessä esitettyjä näkemyksiä.

ILMOITUS

– Tuli ihan sellainen tuntu, että meidän tekemä kouluruoka olisi suorastaan myrkyllistä ja että kouluruoan syöminen olisi sairastumisriski.

Minkkisen mielestä pikemminkin kouluruokien väliin jättäminen on riski lasten ja nuorten terveydelle.

– Esimerkiksi yleistynyt liikalihavuus ei taatusti johdu kouluruoan syömisestä, vaan siitä, että kouluruoka ole on jätetty syömättä ja ateriat on korvattu karkeilla ja sipseillä.

Ei liikaa leipää koulussa

Minkkinen ei innostu leivän hylkäämisestä.

– Jos mietin jotain lukiopoikaa, niin kyllä kyllä hänen on hyvä syödä ruoan mukana myös leipää saadakseen ateriasta riittävästi ravintoa. Eivätkä oppilaat koulussa syö liikaa leipää. Enemmän on niin, että leipäpalaa otetaan usein kotosalla, kun siellä ei laiteta enää oikeaa, kokonaista ateriaa.

Myöskään perunasta luopumista ravitsemispäällikkö ei pidä järkevänä.

– Leivän tavoin myös peruna on meillä ollut ihan perusruokaa. Niiden voimin täällä on porskuteltu jo aika kauan. Jos meillä ei olisi ollut perunaa, meillä olisi ollut C-vitamiininkin puutosta monessa vaiheessa. Nykyään se ei ole siinä mielessä ihan niin tärkeää, kun meillä on hedelmiä ja marjoja saatavana ympäri vuoden. En vaihtaisi perunaa riisiin enkä makaroniin muuta kuin silloin tällöin.

Syömättä jäävä ruoka kalleinta

Yhtä mieltä Minkkinen on ehdotuksesta, jonka mukaan suomalaisia juureksia, lanttua, nauriita, porkkanaa, punajuurta pitäisi käyttää nykyistä enemmän, mutta kouluruokailussakin halutaan seurata asiakkaiden mieltymyksiä.

– Kaikkein kalleinta ruokaa on se, joka jää syömättä ja menee biojätteeseen. Jos niitä juureksia yrittää nyt laittaa runsaammin ruokiin, niin kyllä niitä vierastetaan. Niihin pitää uudelleen opetella.