Jussi Joentausta

Perussuomalaisten Nuorten Simon Elo väittää ministerin toimineen laittomasti.

Nuorisojärjestöjen valtionavut ovat herättäneet jopa tavallista isomman hälyn. Nuorisoasioista vastaava ministeri Paavo Arhinmäki (vas.) antoi päätöksen rahojen jaosta maanantaina.

Jo maanantaina alkanut kohu jatkui keskiviikkoaamuna, kun Perussuomalaiset Nuoret ilmoitti tulleensa väärin kohdelluksi rahanjaossa.

Järjestön puheenjohtaja Simon Elo arvioi, että Arhinmäki jakaa valtiontukea laittomasti.

Otettu huomioon

Perussuomalaiset Nuoret haki avustusta 230 000 euroa, mutta sai viimevuotisen summan eli 15 000 euroa.

Järjestön mielestä vuoden takaisen eduskuntavaalituloksen pitäisi vaikuttaa sen saamaan tukeen. Perussuomalaiset kasvatti eduskuntaryhmäänsä historiallisen paljon, viidestä kansanedustajasta 39:ään.

ILMOITUS

– Eikö sillä ole ajankohtaista yhteiskunnallista merkitystä? Jäsenmäärämme tuplaantui ja puolueella on eduskunnan nuorin kansanedustaja. Eikö se ole nuorten sosiaalista vahvistamista, Elo ihmettelee.

Järjestö kertoo jäsenmääränsä kasvaneen tuhannella vuodessa.

Arhinmäki totesi maanantaina Iltalehdessä, että kaikilta poliittisilta nuorisojärjestöiltä karsittiin rahaa lukuunottamatta perussuomalaisten ja vihreiden järjestöjä.

Lisäksi ministeriöstä arvioidaan, että kritiikki on aiheetonta.

– Itse asiassa Perussuomalaisten Nuorten saama avustus on kasvanut koko ajan pikku hiljaa, ylitarkastaja Immo Parviainen opetus- ja kulttuuriministeriöstä sanoi MTV3:lle.

– Heidän jäsenmääränsä kasvu on tässä otettu huomioon siten, että heidän avustustaan ei ole pienennetty, kuten monen muun järjestön kohdalla tänä vuonna on käynyt.

Laki ohjaa

Rahanjaosta esityksen ministerille tehneen arviointitoimikunnan puheenjohtaja Tuomas Nurmela muistutti blogissaan, että arviointia ja avustamista ohjaa nuorisolaki, jonka mukaan nuorisojärjestöjen avustukset myönnetään tulosperusteisesti.

Nurmela on Kokoomusnuorten entinen puheenjohtaja.

– Näitä tulosperusteita ovat toiminnan laatu, laajuus ja taloudellisuus. Lisäksi avustusta myönnettäessä otetaan huomioon toiminnan ajankohtainen yhteiskunnallinen merkitys ja avustuksen tarve, Nurmela kirjoittaa ja selventää vielä:

– Toimintaa ohjaa nykyinen lainsäädäntö eikä poliittisten intohimojen ohjaamat sivustahuutelut. Yksittäisen järjestön avustuksia ei voi nostaa tai tiputtaa kertalaakista radikaalisti.

Hän toteaa, että järjestöjen toiminnan arviointi tehdään opetus- ja kulttuuriministeriöön toimitettavan hakemusanomuksen sekä toimintasuunnitelman, talousarvion, toimintakertomuksen ja tilinpäätöksen perusteella.

– Järjestöt pääsevät siis itse kertomaan ja kuvailemaan kuinka toiminta on vastannut toimijoiden itsensä asettamia tavoitteita.

Avustuksia jaettiin 11,7 miljoonaa euroa yhteensä 69 valtakunnallisille nuorisojärjestöille ja nuorisotyön palvelujärjestöille.

Vihreät ja KD nuoret mukaan

Iltapäivällä Perussuomalaiset Nuoret yhdessä KD Nuorten (Kristillisdemokraattinen nuorisojärjestö) ja Vihreät nuoret ja opiskelijat -järjestö lähettivät Arhinmäelle yhteisesti avoimen kirjeen, jossa toivovat tasapuolisuutta

Eduskuntapuolueiden nuorisojärjestöistä pienimmän avustuksen sai Perussuomalaiset Nuoret, 15 000 euroa, toiseksi pienimmän Kristillisdemokraattiset Nuoret, 47 000 euroa, ja Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liitto ViNO, 83 000 euroa.

– Ero on räikeä, kun rahoituksen tasoa verrataan eniten avustuksia saaviin keskustan nuorisojärjestöihin, pienemmät toteavat.

Keskustanuoret ja Keskustan Opiskelijaliitto saavat avustuksia yhteensä 731 000 euroa.

– Suurimpia tukia saavat keskustalaiset nuoriso- ja opiskelijajärjestöt nettoavat pienintä tukea saavien Perussuomalaisten Nuorten tuen lähes 49-kertaisesti, kirjeessä huomautetaan.

Sen mukaan avustustoimikunta ei ole kyennyt antamaan erolle hyväksyttäviä perusteluita.

– Uskomme, ettei sellaisia ole olemassakaan, kirjeessä todetaan. Sen ovat allekirjoittaneet järjestöjen puheenjohtajat.

Järjestöt vaativat selvitystä siitä, miksi miksi tukien jakoa valmistelleen työryhmän perusteluita ei esitetä julkisuuteen.

Omien suosimista?

Perussuomalaiset Nuoret syytti Arhinmäkeä myös omien suosimisesta.

– Vasemmistonuorille 318 500, Pioneerien Liitolle 347 000 ja Vasemmisto-opiskelijoille 1 500 euroa. Arhinmäki ja hänen erityisavustajansa Jussi Saramo ovat Vasemmistonuorten entisiä puheenjohtajia, järjestö luettelee.

Joidenkin poliittisten nuorisojärjestöjen tukia leikattiin.

– Nämä tehtiin vain siksi, että julkisuudessa voidaan sanoa, että tukia on leikattu. Teko on täysin kosmeettinen, Perussuomalaiset Nuoret arvioi.

Hävytöntä

Arhinmäki totesi tiistaina, että nuorisolain vaatimus monikulttuurisuuden edistämisestä on selkeä avustuksen peruste eikä tukea pidä antaa järjestölle, joka ei ilmaise kantaansa tähän kysymykseen selkeästi.

– Perussuomalaiset Nuoret ei kannata ylhäältä alaspäin johdettua monikulttuurisuuspolitiikkaa, vaan haluaa edistää tervettä suomalaisuutta monimuotoisessa maailmassa. Se on selvää suomea, ministeri Arhinmäki, Elo vastaa.

– Virallinen valvoja Paavo Arhinmäki pyörittää hävytöntä tukirulettia, jonka pääviesti on selvä – toisinajattelijat, teille ei valtiontukea tipu eikä lirise.

Järjestö esittää tuen jakamista puoluekannatuksen mukaan myös poliittisille nuorisojärjestöille. Nyt sen mielestä jaetaan piilopuoluetukea.

– Nykyisen tukijärjestelmän tärkein tehtävä on ollut sementoida vanhat rakenteet ja estää mahdollisimman tehokkaasti kilpailevien voimien nousu.

Muualla verkossa:

MTV3:sen uutinen

Iltalehden uutinen

Tuomas Nurmelan blogi

Kaasuputki-blogi