Lehtikuva/ ROBERT MICHAEL

Saksan äärioikeisto myy luomuvihanneksia ja kampanjoi ekologisilla teemoilla saavuttaakseen hyväksyntää.

Saksan äärioikeistolainen Kansallisdemokraattinen puolue (NPD) on viime vuosien aikana nostanut yhä enemmän ympäristöystävällisyyden kampanjateemakseen, kertoi Der Spiegel -lehti nettisivuillaan tiistaina.

NPD:n pääehdokkaana toukokuussa pidettävissä Schleswig-Holsteinin osavaltiovaaleissa on Jens Lütke. Hän vastustaa uusien teiden ja voimalaitosten rakentamista sekä geenimuuntelua. Hänet nähdään myös vuosittain vapaaehtoistyössä ympäristöpäivänä.

Vuodesta 2007 alkaen on ilmestynyt aikakauslehti Umwelt & Aktiv, joka muodollisesti on riippumaton. Spiegel osoittaa kuitenkin sen läheiset yhteydet NPD:hen sekä henkilöiden kautta että ohjelmallisella tasolla.

Positiivisessa valossa kerrotaan muinaisgermaanisista myyteistä ja pakanallisista riiteistä

Lehden pääasiallinen sisältö on kuin missä tahansa ympäristökysymyksiä käsittelevässä lehdessä. Joukossa on kuitenkin aineistoa, joka on tyypillistä sekä alkuperäisille että uusnatseille.

Umwelt & Aktivin lukijoita varoitetaan ihmisrotujen sekoittamisesta sekä juutalaisuudesta ja islamista. Positiivisessa valossa kerrotaan muinaisgermaanisista myyteistä ja pakanallisista riiteistä.

ILMOITUS

Äärioikeistolaiset maanviljelijät

Spiegelin mukaan NPD otti ympäristökysymyksiä jo vuoden 1973 puolueohjelmaansa. Mutta vasta puolueen ammattilaistuminen viime vuosina on nostanut ekologian todella näkyvään osaan.

Ekologiaa käytetään keinona saada hyväksyntää suurelta yleisöltä, joka Saksassa on melko ympäristötietoista. NPD:n nykyisessä puolueohjelmassa torjutaan geenimuuntelu ja teollinen karjatalous sekä vaaditaan lisää varoja vaihtoehtoiseen energiaan ja maanviljelijöiden tukemiseen. Päämääräksi asetetaan Saksan omavaraisuus maataloustuotteissa.

Umwelt & Aktiv julkaistaan Baijerissa, jossa Spiegelin mukaan äärioikeiston ympäristösiipi on aktiivisin. Toinen tärkeä osavaltio on Mecklenburg-Vorpommern.

Samassa osavaltiossa on jo 1990-luvulta lähtien toiminut myös NPD:n ulkopuolinen äärioikeiston ympäristöliike. Se on ottanut esikuvakseen natsien Artamanen-Gesellschaft-järjestön, joka ajoi Blut und Boden -ideologiaa.

Liikkeen kannattajat viljelevät maata ja pyrkivät ottamaan aktiivisen aseman kyläyhteisöissä. Monet heistä kasvattavat ja myyvät luomutuotteita.