Jarmo Lintunen

Hormonihoito vähentää naisen riskiä moneen tautiin ja voi jopa pelastaa itsemurhalta, väittää gynekologi Maija Kajan.

Tamperelaisen Maija Kajanin kirjoitus Lohikäärme vaatii hoitoa Aamulehden Näkökulma-palstalla (AL 29.3.) on poikinut räväkän nettikeskustelun naisia vaivaavien vaihdevuosioireiden hormonihoidoista.

Valtaosa naisista näyttäisi vastustavan hoitoja. Asiantuntijatkin väittelevät korvaushoidon hyödyistä ja riskeistä. Yksi vastustajista on tutkimusprofessori Elina Hemminki THL:stä, joka perustelee kantaansa KU:n verkkosivuilta löytyvässä jutussa Elina Hemminki tyrmää Maija Kajanin hormonihoitoväitteet .

Maija Kajan on kuitenkin varma asiastaan, sillä hän on 30 vuotta hoitanut vastaanotollaan vaihdevuosioireista kärsiviä naisia.

– Yksi syy, miksi tein kirjoituksen, on se, että terveydelle on hirveän paljon suurempi riski olla hoitamatta estrogeenin vähentymistä kuin hoitaa se, Kajan sanoo.

Korvaushoito joutui aikanaan huonoon huutoon yhdistelmähoidon rintasyöpäriskin vuoksi. Kajanin mielestä viime aikoina on liiaksi keskitytty rintaan.

ILMOITUS

Osa vaihdevuosioireista on Kajanin mukaan sellaisia, joihin lääkärit eivätkä aina edes gynekologit suhtaudu tosissaan.

– Vaikka tiedetään, että esimerkiksi nivelkivut voivat olla vaihdevuosioireita, lääkäri ei silti kysy näistä.

Estrogeeni ei ole lääke

Kajan ei pidä estrogeenia edes lääkkeenä.

– Siinä korvataan jotain sellaista, mitä oma elimistö on tuottanut monta kymmentä vuotta naisen hyväksi, mutta jota elimistö ei enää jaksa tuottaa.

Nainen elää Kajanin mukaan nyt pitempään kuin luonto on tarkoittanut. Alun alkaen vain 40-50-vuotiaaksi elänyt nainen ei ehtinyt kärsiä estrogeenivajeesta. Nyt siitä kärsitään vuosikymmeniä.

”Mikäli nainen kärsii edes joistakin tavallisimmista vaihdevuosioireista, tulee työnteosta tuskin mitään”, Kajan kirjoittaa. Hän kertoo, että puhe lohikäärmeistä ei ole hänen keksintöään, vaan naiset itse kuvaavat oloaan vastaanotolla siten.

– Ja he sanovat, etteivät aina itsekään tiedä, milloin tulee seuraava tulensyöksentä.

Korvaushoito säästää muita lääkekuluja

Kirjoituksen palautteessa Kajanin arveltiin muun muassa puhuvan lääketeollisuuden pussiin. Kajan ei tätä syytöstä niele.

Hän korostaa, että vaihdevuosissa monen taudin riski alkaa lisääntyä.

– Jos nainen ei käytä hormonihoitoa, hänen riskinsä joutua käyttämään lääkkeitä masennukseen, uniongelmiin, kakkostyypin diabetekseen, verenpaineeseen, sepelvaltimotautiin, rytmihäiriöihin, yliaktiiviseen rakkoon, nivelrikkoon, kipuihin ja virtsatietulehdukseen on selvästi suurempi kuin hormonihoitoa käyttävän.

Kajan korostaa, että estrogeeni on naisen terveydelle tärkeä hormoni. Estrogeenin vähentyessä lisääntyy naisen riski sairastua moniin tauteihin. Kajanin listalta löytyy vielä myös dementia, osteoporoosi ja paksusuolensyöpä.

Suomalaisista naisista yli miljoona elää vaihdevuosissa tai niiden jälkeistä aikaa.

– Sitä, miten monella heistä on vaikeita vaihdevuosioireita, ei tiedä kukaan. Mutta oireet voivat olla niin vaikeita, että naiset ovat jopa itsemurhan partaalla, Kajan sanoo.

Vaihdevuosioireet ovat hänen mukaansa yksi keskeinen sairaslomien ja ennenaikaisen eläköitymisen syy.

– Olen varma, että jos estrogeenin vähenemiseen liittyvät oireet hoidettaisiin, naisten työurat pitenisivät, Kajan sanoo.