Lehtikuva/ DMITRY ASTAKHOV

Entinen presidentinhallinnon neuvonantaja Gleb Pavlovski on kertonut oman versionsa siitä, miksi Vladimir Putin palasi Venäjän presidentiksi.

Viime vuoden huhtikuussa Venäjän presidentinhallinnosta potkut saanut neuvonantaja Gleb Pavlovski on useissa haastatteluissa, viimeksi venäläiselle Novoje Vremja -lehdelle kertonut, mitä hänen tietääkseen tapahtui Vladimir Putinin ja Dmitri Medvedevin välillä.

Kun Putin vuonna 2008 vaihtoi presidentinviran pääministerin paikkaan ja presidentiksi valittiin Medvedev, vallitsi Pavlovskin mukaan Venäjän vallan huippupiireissä epätietoisuus siitä, mitä tämä niin sanottu tandem-sopimus lopulta tarkoitti.

Pavlovskin mukaan esimerkiksi hän itse ja Kremlin henkilöstöpäällikkö Vladislav Surkov pitivät sitä näppäränä tapana siirtyä Putinin autoritaarisesta järjestelmästä kohti pluralistisempaa mallia.

Medvedeville tuli tunne, että hän voisi esittää omiakin ajatuksia.

Mutta sen sijaan ”silovikeille” (voimaministeriöiden tai kovan linjan edustajille) kuten varapääministeri Igor Setšinille – edelleen Pavlovskin mukaan – kyse oli vain Putinin pitämisestä vallassa rikkomatta perustuslain kirjainta.

Välit kiristyivät 2010

Valtajärjestelyn asetuttua uomiinsa alkoi osa eliitistä Pavlovskin mukaan asettua Medvedevin taakse. Tämä antoi uudelle presidentille tunteen siitä, että hän voisi esittää omiakin ajatuksia, mikä taas teki Putinin levottomaksi.

ILMOITUS

Vuoden 2010 loppua kohden jännite presidentin ja pääministerin välillä oli kasvanut huomattavaksi. Keväällä 2011 tilanne kiristyi edelleen, kun Putin ja Medvedev näyttivät antavan sävyltään erilaisia lausuntoja länsimaiden interventiosta Libyaan.

Toukokuussa 2011 Medvedev piti etukäteen mainostetun lehdistötilaisuuden, jossa monet odottivat hänen ilmoittavan toisen presidenttikauden hakemisesta. Lopulta Medvedev ei kuitenkaan ottanut asiaan selkeää kantaa suuntaan eikä toiseen.

Pavlovskin mukaan ”jotkut pääministerin avustajista” pelottelivat Putinia, että Medvedev aikoo syrjäyttää hänet todellisen ykkösvallankäyttäjän paikalta. Medvedeviä he pelottelivat vihjailemalla, että Putin aikoo tarvittaessa pitää asemansa vaikka armeijan avulla.

Lähipiiri huolestui eduistaan

Pavlovskin mukaan Putin olisi alun perin ollut valmis jatkamaan toisenkin kauden samalla järjestelyllä, jossa hän on (langat käsissään pitävä) pääministeri ja Medvedev presidentti. Putinin lähipiiri kuitenkin pelkäsi, että heidän valta-asemansa ja taloudelliset etunsa eivät säily taattuina.

Pavlovski sanoo Novoje Vremjassa neuvoneensa jatkuvasti Medvedeviä, että tämän on annettava lähipiirille takeet. ”Mutta Medvedev ajatteli, että presidentti on tällaisten trivialiteettien yläpuolella.”

Putin ja Medvedev menivät lopulta kesällä 2011 Sotšiin puimaan tilanteen läpi. Lopputuloksena oli syyskuun 26. päivä Yhtenäisen Venäjän kokouksessa annettu ilmoitus siitä, että herrat vaihtavat päittäin virkoja.

Pavlovskin mukaan Surkov tajusi selkeästi, että Putinin paluu presidentiksi aiheuttaisi yhteiskunnallista levottomuutta. Varsinaisena Kremlin hämähäkkinä tunnettu Surkov sai potkut vaikutusvaltaiselta presidentinhallinnon ykkösmiehen paikaltaan viime joulukuussa.