United States Congress

Ileana Ros-Lehtinen on Yhdysvaltain kongressissa vaikutusvaltaisella paikalla iskemässä Kuuban Castrojen ja Venezuelan Chávezin kimppuun.

Venezuelan bolivaarinen vallankumous ja presidentti Hugo Chávez ovat alusta alkaen olleet suomalaisnimisen miamilaisnaisen intensiivisessä tarkkailussa. Ileana Ros-Lehtinen on Kuuban Havannassa vuonna 1952 syntynyt Yhdysvaltain republikaanisen puolueen poliitikko.

Toimittuaan yhden kauden Floridan senaatissa Ros-Lehtinen valittiin Yhdysvaltain edustajainhuoneeseen vuonna 1989. Republikaanien vuoden 2010 vaalivoiton jälkeen hänestä tuli edustajainhuoneen ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja.

Ros-Lehtisen tukena ovat Floridan itsetietoinen venezuelalainen yhteisö ja sen järjestöt. Edustaja Ros-Lehtinen on niiden mukaan ollut alati valppaana ja valmiina kertomaan kaikista Chávezin hallituksen demokratianvastaisista toimista, jotka tuhoavat kansalaisvapauksia, rikkovat ihmisoikeuksia ja uhkaavat koko läntistä pallonpuoliskoa levittämällä epäjärjestystä demokraattisiin valtioihin.

Konservatiivi Ros-Lehtinen on liberaali seksuaalivähemmistöjä koskevissa kysymyksissä.

Poliittisten pakolaisten lapsi

Ros-Lehtisen ollessa kahdeksanvuotias hänen perheensä pakeni Kuubasta Fidel Castron hallitusta. Perhe asettui Miamiin, jonka kuubalaisyhteisöön se juurtui Sikojenlahden maihinnousun epäonnistuttua vuonna 1961.

Ros-Lehtinen on tiiviisti mukana perheväkivaltaa ja naisiin kohdistuvaa väkivaltaa vastustavissa järjestöissä. Taloudessa hän kannattaa verojen reipasta alentamista. Senaatin ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajana hän tukee vahvasti Israelia ja samalla mitalla vastustaa Latinalaisen Amerikan vasemmistohallituksia.

ILMOITUS

Ileana Ros-Lehtisen isä Enrique Ros on historioitsija ja liikemies sekä vuosikymmenien ajan keskeisiä vaikuttajia Miamin kuubalaisyhteisössä. Hän toimi pitkään Yhdysvaltain hallituksen rahoittaman, Kuubaan suunnatun radioasema Martín juontajana.

Ileanan äiti Amanda Adato, joka kuoli viime vuonna, oli Turkista Kuubaan muuttaneiden juutalaissiirtolaisten lapsi.

Mustavalkoinen sateenkaari

Ileana Ros avioitui vuonna 1984 Floridan Homesteadista kotoisin olevan poliitikon ja lakimiehen, Dexter W. Lehtisen kanssa. Dexter Lehtisellä on suomalaiset esi-isät, mutta vaaleahiuksista Ileana Ros-Lehtistä itseäänkin luullaan usein nimensä vuoksi suomalaiseksi.

Ainoa yhteiskunnallinen kysymys, jossa Ros-Lehtinen kulkee vahvasti liberaaleilla linjoilla, on homoseksuaalien oikeudet.

Ileana Ros-Lehtisellä ja Dexter Lehtisellä on kaksi tytärtä – tai oikeastaan oli. Amanda Michelle Lehtinen syntyi vuonna 1986 ja Patricia Marie 1988.

Ros-Lehtinen on sanonut, ettei hän arvannut, että kun Amanda meni Brownin yliopistoon opiskelemaan, niin hän palaa sieltä sukupuoltaan vaihtaneena. Amanda Lehtinen on nykyiseltä nimeltään Rodrigo Lehtinen. Hän toimii suorapuheisena aktivistina LGBT-ryhmien oikeuksia puolustaen useissa maanlaajuisissa järjestöissä ja erityisesti Los Angelesissa, jossa hän työskentelee elokuvatuottajana.

Aiheesta enemmän perjantaina 30.3. ilmestyneessä Viikkolehdessä.