Jarmo Lintunen

Vuoden takaisissa eduskuntavaaleissa suurin muutos sukupuolten suhteen tapahtui vasemmistoliiton äänestäjäkunnassa, kun verrataan vuoden 2007 vaaleihin.

Tämä käy ilmi torstaina julkistetusta Muutosvaalit 2011 -teoksesta, joka on toteutettu oikeusministeriön samalla julkistaman laajan kansallisen vaalitutkimuksen pohjalta. Teoksen kokosi tutkija Sami Borg ja sitä tekemässä oli 18 tutkijaa.

Borgin mukaan kyseessä oli todella muutosvaalit. Arvio perustuu muun muassa Perussuomalaisten nousuun, äänestäjien liikkumiseen puolueiden ja ehdokkaiden välillä ja uusien kansanedustajien ennätykselliseen määrään. Myös uusia äänestäjiä heräsi äänestämään.

Enemmän naisia

Tutkimuksen mukaan vasemmistoliitto oli vuoden 2011 vaaleissa suositumpi naisten kuin miesten keskuudessa, kun vuonna 2007 puolue keräsi kymmenen prosenttia miesten ja seitsemän prosenttia naisten äänistä. Nyt miehistä vasemmistoa äänesti seitsemän ja naisista yhdeksän prosenttia äänestäneistä.

Suurin naispuolue oli kuitenkin suurin puolue kokoomus, jota äänesti 20 prosenttia naisista. Kakkosena oli SDP, 18 prosenttia.

Suurin miespuolue taas oli Perussuomalaiset, jota äänesti 22 prosenttia miehistä. Kokoomus oli yhden prosenttiyksikön sitä jäljessä.

ILMOITUS

Lisää nuoria äänestäjiä

Nuorten joukossa tapahtui vasemmistolle myönteistä kehitystä. Vaikka nuorten äänestäjien keskuudessa suosituimpia puolueita olivat Perussuomalaiset (18 prosenttia), Vihreät (16) ja kokoomus (15) ja jopa ryhmää ”muut” äänesti 12 prosenttia 18 – 24-vuotiaista, vasemmistollakin meni hyvin tässä ryhmässä, kun 14 prosenttia äänistä tuli sille.

Itse asiassa nuorin äänestäjäryhmä oli vasemmiston paras ryhmä ja tutkijat Kimmo Grönlund ja Jussi Westinen arvioivat artikkelissaan, että vasemmistoliiton äänestäjäkunta nuoreni selvästi.

– Nuoren puheenjohtajan Paavo Arhinmäen johdolla puolue pystyi houkuttelemaan uusia äänestäjiä, he toteavat.

He muistuttavat tosin myös siitä, että tutkimusaineistossa nuorimman ikäryhmän vastaajamäärä on sen verran pieni, että luvut ovat ainoastaan suuntaa antavia.

Vasemmistoliittoa kannatettiin toiseksi eniten ikäryhmässä 55 – 64-vuotiaat. Heidän keskuudessaan kannatus oli 13 prosenttia. Pienintä vasemmiston kannatus oli yli 65-vuotiaiden joukossa, viisi prosenttia.