Lehtikuva/ FREDRIK VON ERICHSEN

Kristillisdemokraatit säilyttivät johtavan asemansa Saarlandin maapäivävaaleissa, kun taas sosialidemokraatit pettyivät. Piraattien menestys ja liberaalien tappio ennakoivat poliittisten asetelmien muutosta liittotasavallassa.

Kun Saksan pienimmän osavaltion, eteläisen Saarlandin, 800 000 äänioikeutettua valitsee edustajansa maapäiville, ei sillä normaalioloissa olisi kummempaa vaikutusta koko liittovaltion tasolla. Sunnuntain vaaleihin kohdistui kuitenkin tavanomaista suurempi huomio, koska niissä olivat punnittavina CDU:n ja SPD:n keskinäiset voimasuhteet, FDP:n tulevaisuus ja Piraattipuolueen kannatus.

Vuoden 2009 vaaleissa kolmanneksen kannatuksestaan menettänyt kristillisdemokraatit CDU säilyi suurimpana puolueena (35,2 prosenttia).

Pääministeripuolueen asemaa tavoitellut ja gallupeissa CDU:n kanssa tasoissa ollut sosialidemokraatit (SPD) jäi toiseksi (30,6 prosenttia), vaikka lisäsikin äänimääräänsä lähinnä vasemmistopuolue Die Linken kustannuksella. Linke piti kolmostilansa 16,1 prosentin ääniosuudella, mutta menetti kannatuksestaan liki neljänneksen.

Sosialidemokraatit ilmoittivat ennen vaaleja pyrkivänsä yhteistyöhön kristillisdemokraattien kanssa niin, että pääministerinä on demarien johtomies Heiko Maas.

SPD:n puheenjohtaja Sigmar Gabriel kiirehti jo sunnuntai-iltana syyttämään puolueensa epäonnistumisesta Linken kärkiehdokasta Oskar Lafontainea sen vuoksi, että tämä oli pitänyt vaalikamppailussa esillä SPD:n ja Linken hallitusvaihtoehtoa.

ILMOITUS

Vihreät hiuskarvan varassa

Kristillisdemokraattien johtamassa osavaltiohallituksessa istuneet vihreät ja liberaalit kärsivät tappion. Vihreiden pysyminen maapäivillä oli parinsadan äänen varassa, ja ääniosuus on viisi prosenttia eli sama kuin vaalikynnys. FDP puolestaan vajosi sirpalepuolueiden joukkoon samankokoiseksi (1,2 prosenttia) uusnatsien NPD:n kanssa.

Piraatit polkaisivat muutamassa viikossa pystyyn vaalikampanjaan kykenevän organisaation ja saivat äänistä 7,4 prosenttia. Viidennes tuloksesta on aikaisemmin nukkuneita, osa vihreiltä ja Linkeltä, ja ilmeinen pääosa on ennen liberaaleja äänestäneitä.

Myös kristillisdemokraattinen pääministeri Annegret Kramp-Karrenbauer piti ennen vaaleja tavoitteenaan koalitiota demarien kanssa. Sellainen näyttää olevan hänen johdollaan toteutumassa. Kramp-Karrenbauer hajotti toimintakykynsä menettäneen hallituksen tammikuussa liberaalien johtomiehen loikattua CDU:hun, jolloin edessä olivat hajotusvaalit.

Merkel huolestunut

Kristillisdemokraattien hallituskumppanin liberaalien syöksykierre huolestuttaa liittokansleri Angela Merkeliä. Jos FDP:n tappiokierre jatkuu Schleswig-Holsteinin ja Nordrhein-Westfalenin maapäivävaaleissa toukokuun alkupuolella, puolueen kyky kantaa vastuuta liittohallituksessa saattaa olla lopussa.

Merkel pyrkii kaikin tavoin välttämään ennenaikaiset liittopäivävaalit. Ne eivät juuri nyt sovi demareille ja vihreillekään, jotka eivät saisi gallup-mittausten mukaan enemmistöä liittopäiville. Piraattien mahdollinen menestyminen lähiviikkojen vaaleissa sekoittaisi tilannetta entisestään.

Jos liittopäivävaalit pidettäisiin nyt, käytettävissä olisi kaksi enemmistöhallitusvaihtoehtoa, CDU:n ja SPD:n suuri koalitio tai vasemmistopuolueiden ja vihreiden yhteishallitus. Demarit vierastavat kumpaakin.

Sekä CDU että SPD yrittävät kaikin keinoin estää Euroopan talousmahdin ajautumisen epämääräiseen sisäpoliittiseen tilanteeseen.