Lehtikuva/ Sari Gustafsson

Takana on ensimmäinen arkiaamu kesäajassa. Pieni askel aamuvirkuille, mutta suuri aamuntorkuille.

Kesäaikaan siirtyminen puhuttaa työpaikoilla ja yleisönosastoissa yhtä varmasti kuin koirankakka. Ja vieläpä samaan aikaan. Aamuvirkkujen on mahdotonta ymmärtää sitä, että aamun aikaistuminen yhdelläkin tunnilla tuntuu, jos on tuntuakseen, ja sopeutuminen vie vähintään päiviä.

Kesäaikaa on EU-maissa noudatettu yli 30 vuotta. Mitään perusteluita käytännön eduista, jos ei haitoistakaan, ole esitetty. Iltojen valo lisääntyy, mutta mikä mahtaa olla valojen sytyttelyn myöhentymisen energiataloudellinen merkitys nykyaikana, jolloin kodit ovat joka tapauksessa täynnä koko ajan käynnissä olevia sähkölaitteita?

Uutta tietoa kesäajan haitoista saatiin nyt viikonvaihteessa. Aamulehti kertoi sunnuntaina ruotsalaistutkimuksesta, jonka mukaan seuraavien kahden viikon aikana noin 30 ihmistä kuolee Ruotsissa sydäninfarktiin kesäajan aiheuttaman stressin vuoksi. EU:n mittakaavassa tämä tarkoittaisi tuhansia turhia kuolemia.

Venäjä päätti vuosi sitten lopettaa kellojen vekslaamisen kaksi kertaa vuodessa. Maassa siirryttiin maaliskuussa 2011 pysyvästi kesäaikaan.

Kesä- tai talviaika, sama se, mutta tällä kertaa Venäjän tie on meidänkin tiemme. Yksi aika ympäri vuoden riittää.