Kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäen mielestä Kansainvälisen jääkiekkoliiton pitää harkita jääkiekon MM-kisojen vetämistä pois Valko-Venäjältä.

Kisat pidetään vuonna 2014.

Arhinmäki puhui asiasta eduskunnan kyselytunnilla torstaina. Hän lainasi pätkän valkovenäläisestä vitsistä.

– Kun maailmanloppu on tulossa, niin Lukašenka ilmoittaa kansalaisille, että te olette onnekkaita: Lukašenka johtaa maailman loppuun asti. Tämä vitsi valitettavasti kertoo siitä, minkälainen diktaattori Lukašenka on, ministeri arvioi.

– Häntä kiinnostaa vain omat rahat, oma valta ja jääkiekko.

Propagandaväline

Ministeri totesi, että suuria urheilutapahtumia voidaan käyttää propagandavälineenä, jolla pönkitetään itsevaltiasmaista järjestelmää.

ILMOITUS

– Sen vuoksi Kansainvälisen jääkiekkoliiton pitäisi harkita vahvasti jääkiekon MM-kisojen vetämistä pois Valko-Venäjältä, hän sanoi ja totesi kertoneensa Suomen Jääkiekkoliiton suuntaan Suomen näkemyksen olevan se, että kisat pitää viedä pois maasta.

– Toivottavasti Suomen Jääkiekkoliitto toimii tämän näkemyksen mukaisesti.

Teloituksia

Kristillisdemokraattien Peter Östman nosti asian esille. Hän totesi Valko-Venäjän ihmisoikeustilanteen heikenneen viimeisen vuoden aikana vakavasti.

– Opposition edustajiin ja ihmisoikeuksien puolustajiin kohdistuu monenlaista painostusta. 17 vuotta jatkuneen presidentti Lukašenkan kovaotteisen hallinnon aikana on maan oppositio työnnetty täysin sivuun, Östman totesi.

– Tällä viikolla Valko-Venäjä osoitti myös sen, ettei se piittaa EU:n vaatimuksista luopua kuolemantuomioista teloittamalla kaksi henkilöä.

Euroopan parlamentti on vaatinut, että jääkiekon MM-kisaisännyys otetaan pois Valko-Venäjältä. Parlamentti perustelee vaatimusta ihmisoikeusrikkomuksilla.

Valko-Venäjän presidentti Aleksandr Lukašenkan mielestä kärsijä olisi Kansainvälinen jääkiekkoliitto, jonka maine kolhiintuisi.

Euroopan parlamentti on vedonnut myös EU:n jäsenmaiden jääkiekkoliittoihin, jotta ne boikotoivat vuoden 2014 MM-kisoja, jos Kansainvälinen jääkiekkoliitto kieltäytyy siirtämästä kisoja. Liitto käsittelee asiaa toukokuussa.