Lehtikuva/ Sari Gustafsson

Perusturvan indeksikorotuksia aikaistetaan arvonlisäveron noustessa.

Yli 100 000 euroa vuodessa ansaitsevat saavat maksettavakseen määräaikaisen solidaarisuusveron. Hallitus päätti asiasta hetki sitten päättyneessä kehysriihessä. Ensimmäisenä ajatuksen solidaarisuusverosta esitti Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Annika Lapintie.

Kaikkiaan hallitus päätti yhteensä 2,7 miljardin euron sopeutustoimista. Leikkauksia tehdään 1,2 miljardia euroa ja veroja korotetaan 1,5 miljardia euroja.

Tärkeimmät veroratkaisut ovat arvonlisäveron korottaminen yhdellä prosentilla kaikissa alv-kannoissa, ansiotuloverojen indeksitarkistusten jäädyttäminen sekä suurituloisten solidaarisuusvero.

Lisää progressiota verotukseen

Vasemmistopuolueet vastustivat vielä viime vuoden hallitusneuvotteluissa arvonlisäveron korottamista. Nyt se voitiin Vasemmistoliiton Paavo Arhinmäen mukaan hyväksyä, koska samaan aikaan perusturvan indeksikorotuksia aikaistetaan puolella vuodella.

Arhinmäki painotti hallituksen tiedotustilaisuudessa, että vaikeista ajoista huolimatta perusturvaa ei leikata ja myös indeksikorotukset toteutuvat täysimääräisinä ja siis aikaistettuna.

ILMOITUS

Valtion taloudellinen tutkimuskeskus selvitti kehysriihen päätösten tulonjakovaikutukset. Selvityksen mukaan kokonaisuus on tuloeroja pienentävä eli tältäkin osin Vasemmistoliiton kynnyskysymykset toteutuivat, Arhinmäki painotti.

Lisäksi verotuksen progressiivisuus lisääntyy paitsi solidaarisuusveron, myös perintöveron korotuksella. Pienituloisten asemaa parantavat työtulo- ja perusvähennyksen korotukset.

Laajemmin kehysriihen päätöksistä perjantaina 23.3. Viikkolehdessä.