”Viha ei kohdistu pelkästään turvapaikanhakijoihin, maahanmuuttajiin sekä etnisiin- ja seksuaalivähemmistöihin vaan myös meihin, jotka heidän ihmisoikeuksiaan puolustamme.”

Kirjailijoiden sananvapausjärjestö Suomen PEN:in jäsen, kirjailija, toimittaja ja ihmisoikeusaktivisti Jussi K. Niemelä on tehnyt rikosilmoituksen kahdesta perussuomalaisesta aktiivista. Miehet ovat kumppaneineen toistuvasti uhkailleet Niemelää tämän kritisoitua perussuomalaisten rasistista väkivaltaretoriikkaa Vallan vahtikoira -blogillaan.

Niemelän rikosilmoitus koskee perussuomalaisten eduskuntavaaliehdokkaana vuonna 2007 ollutta henkilöä sekä Pirkanmaan perussuomalaisten hallituksen varajäsentä.

Facebookissa on keskusteltu Niemelän osoitteen hankkimisesta ja hänen nylkemisestään veitsellä. Niemelä on toimittanut lehdistölle kuvakaappauksia kyseisistä uhkauksista.

”Varsa kolaa rekeä”

Ainakin toinen miehistä on äärioikeistolaisen Suomen Sisu -järjestön jäsen. Samoin useat nykyiset kansanedustajat.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini vähätteli sisulaisia vuonna 2007 Kansan Uutisissa, että ”kyllä reki varsan kolaa”.

ILMOITUS

– Vuonna 2012 merkkejä tällaisesta ei ole näkyvissä: varsa päinvastoin kolaa rekeä, kommentoi Jussi K. Niemelä.

– Järjestelmällinen uhkailu- ja viharyhmätoiminta on perussuomalaisissa vaikuttavien alemman tason sisulaistoimijoiden yleinen rooli. He viljelevät äärimmäisen aggressiivista ja sotaisaa retoriikkaa sosiaalisessa mediassa lähes päivittäin sekä syyttävät heitä näistä vihapuheista kritisoivia toisten puolueiden jäseniä sekä ihmisoikeusaktivisteja vainosta. Sisulaiskansanedustajat puolustavat sitten jälkeenpäin järjestötovereidensa toimintaa sananvapauden tai vainon varjolla ja jos jollekin sisulaiselle tuomio tulee, he keräävät yhdessä rahat tuomitun sakkoihin.

”Suojelupoliisi vähättelee”

Niemelän mukaan uhkailu lisäksi käy koko ajan väkivaltaisemmaksi. Torstaina salanimellä pidettävässä Facebook-profiilissa hankittiin jo hänen kotiosoitettaan.

– Eikö kansalaisella ole mitään suojaa tällaisilta uhkauksilta? Näiden toiminta muistuttaa jo natsien ruskeapaitoja. Lisäksi uhkailijat saavat jatkaa uhkailuaan päivästä toiseen, tätäkin on nyt jatkunut joulukuusta, kertoo Niemelä, jonka mukaan Suojelupoliisi vähättelee Suomen Sisua.

Niemelä sanoo, ettei aio taipua uhkailun alla.

– Molemmat isoisäni taistelivat ja haavoittuivat Suomen itsenäisyyden sekä vapauden puolesta ja isänisäni oli sotien jälkeen poliisi. Isänmaallisuus ei todellakaan ole sellaista kuin nämä äärioikeistolaiset haluaisivat sen olevan: edustan itse perinteistä suomalaisuutta ja vapaata, avointa sekä moniarvoista yhteiskuntaa, joka ei taivu ääriainesten uhkailun ja terrorin edessä. Perussuomalaisten käytös on häpeäksi Suomelle ja koko Suomen kansalle. Jatkan sen kritisoimista niin kauan kuin on tarpeen.

Niemelä on toimittanut kopiot uhkauksista myös kaikille eduskuntaryhmien puheenjohtajille.