Niklas Meltio

Punaisen Ristin aloittaa ensi maanantaina viikon kestävän rasisminvastaisen kampanjansa. Järjestö kannustaa kaikkia vastustamaan rasismia ääneen.

Työpaikoilla, liikennevälineissä, kaupoissa ja kadulla voi törmätä rasistiseen käytökseen, jota ei pidä suvaita. Punainen risti muistuttaa, että rasismista voivat viestiä esimerkiksi sanomiset, haukkumiset, ilmeet, eleet, viattomilta kuulostavat vitsit tai ryhmästä poissulkeminen. Arkipäivän rasismilta ei saa sulkea silmiään ja korviaan.

Punaisen ristin puheenjohtaja Erkki Liikasen mielestä on hienoa, kun ihmiset syrjintää kohdatessaan ottavat saman tien kantaa tilanteeseen.

– Turvallisuus täytyy pitää mielessä, mutta rasistiseen käytökseen pitää puuttua tai muuten kohde jää yksin ja kokee, että muutkin hyväksyvät tilanteen.

Punaisen ristin pakolais- ja maahanmuuttotyön päällikkö Leena-Kaisa Åberg sanoo arvostavansa ihmisiä, jotka jaksavat julkisesti ja omassa lähiympäristössään kyseenalaistaa ennakkoluuloihin pohjautuvia näkemyksiä.

ILMOITUS

– Totuuden torveksi ei varmaan kukaan halua ryhtyä, mutta kyseenalaistaminen, haastaminen ja avoin pohtiminen ovat keinoja, joilla asioiden yksinkertaistamisesta päästään eteenpäin.

Tunnettuja ihmisiä tukemassa

Punaisen ristin rasisminvastaisessa kampanjassa ovat mukana muun muassa kirjailija Jari Tervo, räppäri Puhuva Kone, FST:n toimittajat Magnus ja Petski, muusikko Manna, juontaja Janne Kataja, laulaja Hilja Grönfors, näyttelijä Eppu Salminen ja maratoonari Leena Puotiniemi.

Heidän näkemyksiään löytyy Punaisen Ristin verkkosivuilta. Lisäksi he ovat lausuneet omat rasisminvastaiset kannanottonsa netistä löytyviin videoklippeihin.

Netissä tai Facebookissa voi kertoa omasta arjen rasisminvastaisesta teostaan ja osallistua kilpailuun. Vastaajien kesken arvotaan kolme Punaisen ristin kierrätysmateriaalista tehtyä läppärilaukkua.

Tempauksia ympäri Suomea

Rasisminvastaisella viikolla (19.-25.3.) Punainen risti muistuttaa ennakkoluulojen olevan ongelmajätettä ja tarjoaa keinon luopua niistä.

Viikon aikana järjestön vapaaehtoiset ympäri Suomea pyytävät ihmisiä kirjoittamaan paperille etnisiä ryhmiä kohtaan tuntemiaan ennakkoluuloja, joista he ovat valmiita luopumaan. Näitä ei lueta, vaan ne päätyvät ongelmajäteroskikseen ja lopulta tuhotaan.

Punaisen ristin paikallisosastot ja piirit jakavat rasisminvastaisella viikolla Ennakkoluuloton edelläkävijä -tunnustuksia erilaisille yrityksille, yhteisöille ja ihmisille, jotka ovat toiminnallaan edistäneet yhdenvertaisuutta. Keskeistä on myös myönteisten asenteiden edistäminen ja avoin tosiasioihin perustuva keskustelu.