Lehtikuva/ MENAHEM KAHANA

Puolustusministeriö on ostamassa ”Gazassa testattuja” miehittämättömiä lentokoneita 17 miljoonalla.

Yli 250 tieteen, taiteen ja politiikan piiristä tuttua henkilöä vaatii Suomen ja Israelin välisen asekaupan lopettamista.

”Suomi on kauppapoliittisilla valinnoillaan tukenut tuntuvasti Israelin aseteollisuuden suurimpia yhtiöitä, mikä edesauttaa Israelin valtion ja palestiinalaisten välisen konfliktin jatkumista”, he perustelevat kantaansa vetoomuksessa, joka luovutetaan ulko- ja puolustusministeriölle ensi viikon tiistaina.

Vetoomuksen takana on ihmisoikeusjärjestö ICAHD Finland. Kyseessä on Israelissa toimivan ICAHD-järjestön Suomen jaosto. Israelilainen vuonna 1997 perustettu järjestö vastustaa palestiinalaisalueiden miehitystä ja varsinkin palestiinalaisten talojen tuhoamista siellä.

Erikoiseksi asian tekee, että vuonna 2010 käynnistetyn vetoomuksen on allekirjoittanut myös silloin entinen, mutta nyt nykyinen ulkoministeri Erkki Tuomioja. Samaan aikaan Suomi ja Israel valmistelevat uutta asekauppaa. Ja kaiken lisäksi eduskunta on lähiaikoina hyväksymässä Suomen ja Israelin välisen sopimuksen, joka tekee kyseiset kaupat vastaisuudessa salaisiksi.

Toiseksi suurin ohjusteknologian viejä

Puolustusvaliokunta on jo hyväksynyt viime vuoden toukokuussa allekirjoitetun sopimuksen.

ILMOITUS

”Sopimuksen tarkoituksena on varmistaa salassa pidettävän tiedon välittäminen ja suojaaminen Suomen ja Israelin välillä sopimuspuolten puolustus- ja turvallisuushankintojen kesken tai puolustus- ja turvallisuusalan tutkimuksen, hankintojen tai tuotannon ja hankkeiden yhteydessä”, valiokunta luonnehtii.

Sopimuksen perustellaan antavan suomalaiselle puolustus- ja turvallisuusalan teollisuudelle mahdollisuuden tilauksiin, joiden toteuttaminen edellyttää pääsyä Israelin turvallisuusluokiteltuihin tietoihin.

Suomi on ilman sopimustakin ollut merkittävä kauppakumppani Israelin aseteollisuudelle. Vuosina 2004–2007 Suomi oli toiseksi merkittävin ohjusteknologian viejä Israeliin. Vastaavasti Suomi on vuodesta 1999 lähtien hankkinut israelilaisia aseita yli 152 miljoonalla eurolla. ICAHDin vetoomuksessa todetaan Suomen näillä kauppapoliittisilla valinnoilla tukeneen tuntuvasti Israelin aseteollisuuden suurimpia yhtiöitä, mikä edesauttaa Israelin valtion ja palestiinalaisten välisen konfliktin jatkumista.

Finalistit tappoivat Gazassa

Parhaillaan Suomen ja Israelin välillä on käynnissä uusi suuri asekauppa. Puolustusministeriö on hankkimassa miehittämättömiä lentokoneita yli 17 miljoonalla eurolla israelilaiselta aseyhtiöltä. Käynnissä on kilpailutus, joka ratkeaa kahden israelilaisyhtiön BlueBird Aero Systemsin ja Aeronautics Defense Systemsin välillä. Molemmat kehittävät tuotteitaan yhteistyössä Israelin asevoimien kanssa.

ICAHD Finlandin mukaan finalisteista toisen, Aeronauticsin, valvontateknologiaa käytetään niin sanotussa turvamuurissa Israelin ja Länsirannan välissä. Kansainvälinen tuomioistuin on määritellyt muurin laittomaksi.

Toinen finalisti BlueBird puolestaan kehuu SpyLite-mallinsa olevan ”taistelussa testattu”.

Yksi noista taisteluista oli vuonna 2009 käyty kolmiviikkoinen hyökkäys Gazaan, jossa Israelin ilmavoimat tappoi miehittämättömillä lentokoneilla ainakin 87 siviiliä. Hyökkäyksessä käytettiin sekä BlueBirdin että Aeronauticsin kehittämiä aseita.

ICAHD Finland katsoo vetoomuksensa johtaneen Suomen ja Israelin välisen asekaupan vähintään varovaisen kielteiseen käsittelyyn Suomen suurimmissa medioissa.

”Lakiesitys vaikeuttaisi tällaista julkista keskustelua huomattavasti, mikä saattaa olla sen tarkoituskin.”