Lehtikuva/ MASSOUD HOSSAINI

Afganistanin presidentti Hamid Karzai kannattaa naisiin kohdistuvien rajoitusten huomattavaa tiukentamista.

Afganistanin vaikutusvaltainen uskonoppineiden neuvosto eli Ulama antoi viime perjantaina lausuman ohjeeksi sukupuolten välisistä suhteista.

Lausumassa muun muassa vaaditaan miesten ja naisten täydellistä erottelemista toisistaan työpaikoilla, kaupoissa ja kouluissa. Naisilla pitäisi aina matkustaessaan olla miespuolinen sukulainen saattajana.

Lausuma hyväksyy myös naisten pahoinpitelyn: ”Naisten kiusaaminen, ahdistelu ja lyöminen on kielletty muista syistä paitsi sharia-lain noudattamiseen liittyvästä syystä”.

Lausumassa tuomitaan Afganistanin perustuslain kanta miesten ja naisten tasa-arvoisuudesta ja sanotaan, että ”miehet ovat ensisijaisia ja naiset ovat toisarvoisia”.

Ulama-neuvoston kannanotto sai lisää painokkuutta, kun Afganistanin presidentinkanslia julkaisi sen sellaisenaan ilman kommentteja.

ILMOITUS

Varmemmaksi vakuudeksi presidentti Hamid Karzai sanoi tiistaina lehdistötilaisuudessaan, että hän kannattaa Ulama-neuvoston lausumaa. Karzain mukaan lausumassa ei ole kyse rajoitusten asettamisesta naisille, vaan ”naisten suojelemisesta”.

Kauppatavaraa neuvotteluihin

Ulama-neuvoston lausuma ei ole sitova asiakirja, vaan ”ohje”. Karzain oletetaan ilmaisseen tukensa sille edistääkseen aloitettaan neuvotteluista Taleban-kapinallisten kanssa.

Afganistanin ihmisoikeusaktivistit ovat kauhuissaan siitä, jos naisten oikeuksia käytetään kauppatavarana rauhanneuvotteluissa.

He huomauttavat myös, ettei yhtä täydellistä naisten ja miesten eristämistä toisistaan ole missään islamilaisessa maassa, ei edes Saudi-Arabiassa.

Ulama-neuvosto vaatii myös naisten oikeuksien vähentämistä entisestään avioerotilanteissa. Tähän saakka presidentti Karzai on luvannut uudistaa perhelakia päinvastaiseen suuntaan.

Parissa asiassa Ulama-neuvoston esityksen toteutuminen merkitsisi kuitenkin parannusta nykytilanteeseen verrattuna: se tuomitsee pakkoavioliitot sekä käytännön, jossa naisia annetaan hyvityslahjoiksi sukujen tai heimojen välisiä kiistoja sovittaessa.