Laaja kansalaisjärjestöjen rintama vaatii lapsille ei-lääketieteellisin perustein tehtävien ympärileikkausten kieltämistä erillisellä lailla.

– Pojalle tehtävä ympärileikkaus on pahoinpitelyn tuntomerkit täyttävä teko, jossa pojalta poistetaan siittimen tuntoherkimmät alueet ja lisäksi vaurioitetaan sukupuolielimen toimintamekanismia, todetaan järjestöjen yhteisessä kannanotossa.

– Vastasyntyneiden on todettu kokevan ympärileikkauksen aikana suurta kipua, kauhua ja turvattomuutta sekä saavan post-traumaattisia häiriöitä. Tanskassa tehdyssä väestötason tutkimuksessa on todettu ympärileikkauksen voivan aiheuttaa seksuaalisia ongelmia sekä ympärileikatulle että hänen kumppanilleen.

Ympärileikkauksella loukataan järjestöjen mukaan lapselle kuuluvaa suojaa fyysiseltä väkivallalta sekä riistetään häneltä oikeus päättää hänen kehoonsa kohdistuvasta peruuttamattomasta toimenpiteestä, joka uskonnollisin perustein tehtynä loukkaa lapsen uskonnonvapautta ja myös hänen päätösvaltaansa aikuisena.

– Jos ympärileikattu henkilö päättää aikuisena luopua uskonnostaan tai vaihtaa sitä, ei hän voi peruuttaa tehtyä leikkausta.

Kannanoton ovat hyväksyneet Vihreä miesliike ry., Profeministimiehet ry., Sexpo-säätiö, Vasemmistoliiton miespoliittinen työryhmä, Suomen Humanistiliitto sekä Miesten tasa-arvo ry. Aiemmin muun muassa Lääkäriliitto ja Lastensuojelun keskusliitto ovat tuominneet lasten ympärileikkaukset. Taloustutkimuksen kyselyn mukaan myös 80 prosenttia suomalaisista vastustaa niitä.

Tieteiden talolla on 5.3. klo 19 järjestöjen paneelikeskustelu ympärileikkauksesta Tasa-arvoasiain neuvottelukunnan pj:n Jukka Relanderin johdolla. Mukana on allekirjoittajajärjestöjen edustajista Jukka Jonninen, Bert Bjarland, Kari Uotila, projektikoordinaattori Eeva Matsuuke Sexposta sekä Helsingin juutalaisen seurakunnan Gideon Bolotowsky.