Jussi Koivunen

Tänä vuonna tulee kuluneeksi 50 vuotta Sara Hildénin säätiön perustamisesta. Tamperelainen liikenainen ja mesenaatti Sara Hildén (1905–93) lahjoitti 1962 omistamansa taideteokset hänen mukaansa nimetylle säätiölle. Kokoelman ytimen muodostavat Hildénin kanssa avioliitossa 1949–62 olleen taidemaalari Erik Enrothin (1917–1975) varhaiskauden maalaukset vuosilta 1945–1963.

Juhlavuoden avaukseksi Enrothin laaja retrospektiivinen näyttely on esillä 6. toukokuuta 2012 saakka. Aiemmin Enrothin tuotantoa museo esitteli 1980 ja 1985 sekä taiteilijan varhaiskauden teoksia 1991.

Sodanjälkeiset ponnistelut maan jälleenrakentamiseksi innostivat Enrothia maalaamaan työläis- ja tehdasaiheita. Kuvauksissa korostuu työn ankaruus ja työläisten fyysiset ponnistukset. Enroth avioitui 1949 Sara Hildénin kanssa. Hänellä oli työhuone Tampereella Commercen -talossa Keskustorin laidalla. Paikalliset aiheet, kuten tehdas- ja kaupunkinäkymät päätyivät teoksiin.

Enroth teki useita tussipiirustuksia Tampellan tehdassaleista ja työläisistä. Niitä hän käytti lähdeaineistona maalauksiaan varten. Muita Tampere-aiheita hänen tuotannossaan olivat muun muassa Pyynikki, Tampellan voimalaitos ja Keskustorin Vanha kirkko.

Enrothia on kutsuttu suomalaisen sosialistisen realismin edustajaksi ja hänen maalaustapaansa on luonnehdittu ekspressionistiseksi ja kubistiseksi.

ILMOITUS

Tuotannossa toistuvat tehdas- ja työläisaiheet, kaupunkinäkymät, maisemat, henkilökuvat, asetelmat, sirkus ja urheilu. Vuosina 1942–44 hän toimi TK-piirtäjänä rintamalla ja laati joitakin TK-kirjoituksia. Hän julkaisi myös kuvittamiaan runokokoelmia, kuten 1950 kokoelman Hornkarlens sånger.

Enroth oli tuottelias taiteilija ja saattoi työstää yksittäistä maalausta useita vuosia. Hän matkusteli paljon Espanjassa ja Yhdysvalloissa. Matkan innoittamana syntyi maalauksia flamencotanssijoista, härkätaistelusta ja espanjalaisista elonkorjaajista.

Sara Hildénin säätiön kokoelma käsittää noin 4 600 teosta.

Säätiö vastaanotti 2011 graafikko Pentti Kaskipuron testamenttilahjoituksena taiteilijan 3 600 teoksen taidekokoelman. Kokoelmaa kasvatetaan edelleen vuosittaisin taidehankinnoin.

Erik Enrothin teoksia kokoelmassa on 537. Näyttelyn yhteydessä julkaistaan Enrothin tuotantoa laajasti esittelevä näyttelyluettelo, johon ovat kirjoittaneet filosofian tohtori Ulla Vihanta, taidekriitikko Otso Kantokorpi, kuvataiteilija ja professori Jyrki Siukonen sekä FM Tomi Moisio.

Sara Hildénin taidemuseo Tampereella: Erik Enrothin tuotantoa 6.5.2012 saakka.