Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa

Vasemmistoliitto pääsi taas yllättävän suureen rooliin, kun perussuomalaiset kansanedustajat kritisoivat hallituksen puolustusvoimauudistusta eduskunnan välikysymyskeskustelussa. Välikysymykset teki Perussuomalaiset.

Puolueen ryhmäpuhuja Pentti Oinonen aloitti ennustamalla vasemmistoliittolaisten päivittelevän, etteivät ymmärrä, miksi perussuomalaiset ovat valmiita satsaamaan puolustusvoimiin.

– Me perussuomalaiset taas kysymme vasemmistolta, miksi te olette valmiit kauhomaan satoja miljoonia euroja Kreikkaan. Siellähän maa varustaa armeijaansa muun muassa 2 – 4 Ranskasta ostetulla sotalaivalla, joiden arvo on noin 300 miljoonaa euroa kappale, Oinonen härnäsi.

– Vasemmistolle varmasti sopisi vaihtaa nykyinen asepalvelus parin viikon pioneerileiriin. Sitä vain en kerta kaikkiaan käsitä, että olette valmiit rahoittamaan toisen maan armeijaa.

Kansainvälisestä toiminnasta ei irtoa paljon

Vasemmistoliiton Risto Kalliorinne vastasi arvioimalla, että perussuomalaiset väheksyvät puolustusvoimien kansainvälisen toiminnan merkitystä, koska esittävät säästöjen aloittamista juuri kansainvälisestä toiminnasta.

ILMOITUS

Hän kysyi, ovatko perussuomalaiset tietoisia siitä, että kotimaan kulut muodostavat puolustusvoimien kulurakenteesta 97 prosenttia.

– Paljon ei ole kauhottavissa kansainvälisestä toiminnasta säästöjä, hän päätteli.

Kalliorinne ihmetteli lisäksi, eikö perussuomalaisissa arvosteta kansainvälistä toimintaa, jota on tehty YK:n lipun alla vuosikymmeniä.

– Onko teidän mielestänne niiden 38 000 suomalaisen rauhanturvaajan työ ollut jotenkin turhaa? Uskallan väittää, että se on ollut vaikuttavinta työtä, mitä Suomen puolustusvoimat on tehnyt ihmisten hyvinvoinnin turvaamiseksi viime vuosikymmenten aikana.

Puolueen puheenjohtaja Timo Soini vastasi nostamalla ryhmän kansanedustajan esiin:

– Tuolla on perussuomalainen jääkäri, joka on ollut YK-joukoissa, kollegani Ari Jalonen.

Jalonen saikin seuraavan puheenvuoron:

– Tässä salissa ei montaa rauhanturvaajaa ole. Itse olen niissä tehtävissä ollut ja tiedän, kuinka paljon perussuomalaiset arvostavat tätä työtä, Jalonen todisti.

Papereissa lukee

Kalliorinne ihmetteli vielä sitä, että Perussuomalaisten välikysymyksen tekstissä esitetään säästämisen aloittamista kansainvälisistä tehtävistä, jos rauhanturvaaminen on kuitenkin arvoasteikolla korkealla.

– Teidän papereissanne lukee juuri näin.

Niinistö käänsi asian toisin päin.

– Tarkoitukseni oli vilpittömästi puhua oman maan puolustuskyvyn puolesta, hän vastasi Kalliorinteelle.

Myös Soini palasi asiaan.

– YK-vetoinen rauhantoiminta ja Nato-vetoinen kriisinhallinta ovat eri asia, mutta molemmissa tehdään kyllä rauhaa edistävää työtä, hän summasi kryptisesti.

Törkeä pyyntö

Myös Arja Juvonen tuohtui Kalliorinteelle. Hän puuttui Kalliorinteen pyyntöön olla käyttämättä veteraaneja vaalivankkureina.

Hän piti Kalliorinteen pyyntöä törkeänä.

– Kukaan ei kalasta ääniä sotaveteraaneilla, päinvastoin, närkästynyt Juvonen sanoi.