Uusi verkkolehti heijastaa talouskriisin, verkottuneiden kansalaisliikkeiden ja pätkätyösukupolven Eurooppaa.

Ajatuspaja ja verkkolehti Laitos avautui keskiviikkona 29. helmikuuta internetissä. Taustakseen se määrittelee talouskriisin, verkottuneiden kansalaisliikkeiden ja pätkätyösukupolven Euroopan.

Laitoksen verkkosivuilla julkaistaan pääkirjoituksia. Ei kuitenkaan perinteisen nimettömiä. Vakituiset ja vierailevat kirjoittajat esittävät puheenvuoronsa omilla nimillään ja kannustavat erimielisyyteen.

Laitos on seitsenhenkinen kollektiivi. Toimituksen lisäksi se on myös ajatuspaja, joka tutkii ajankohtaisia ilmiöitä, järjestää tapahtumia ja haluaa muuttaa suomalaista yhteiskuntaa.

Laitos-kollektiivin muodostavat Hanna Nikkanen, Antti Ronkainen, Otso Kivekäs, Rosa Kettumäki, Dan Koivulaakso, Mikael Brunila ja Aleksi Lilleberg.

Vuosien 1979 ja 1991 välillä syntyneiden ryhmä edustaa 1990-luvun laman jälkeistä eriarvoistumisen ja globalisaation Suomea, ”jossa konsensushakuinen keskustelukulttuuri hiljalleen avautuu ja antaa tilaa terveelle erimielisyydelle ja väittelylle.” Heidän taustansa tulevat journalismin, informaatioteknologian, politiikan ja akatemian maailmoista.

ILMOITUS

Ei neutraalia yhteiskunnallisuutta

Laitos.fi on poliittisesti sitoutumaton, muttei yhteiskunnallisesti neutraali. Sen jäseniä yhdistää tausta 2000-luvun globaaleissa yhteiskunnallisissa liikkeissä sekä kiinnostus talouden, työelämän ja kaupunkitilan muutosten synnyttämiin konflikteihin.

Laitoksen ensimmäiset kirjoitukset julkaistiin keskiviikkona.

Esimerkkinä toimittaja Johanna Vehkoo pohtii sanomalehtien tulevaisuutta digitaalisella aikakaudella.

”Olen monta kertaa kuullut sanottavan, että sanomalehdet ovat tarinankerrontabisneksessä. Eivät ole, vaan ilmoitusmyyntibisneksessä. Sanomalehden idea on myydä paperilla sisältöä lukijoille, jotta näitä lukijoita voi myydä mainostajille. Juuri tästä syystä sanomalehdet ovat sellaisia kuin ovat. Niiden osastojako juontuu ilmoitusmyynnin logiikasta”, hän toteaa.