Lehtikuva/ Martti Kainulainen

Valtiovarainministeri Jutta Urpilaisen lauantaina tekemä ehdotus hyvätuloisten solidaarisuusverosta on herättänyt kommentoimaan puolesta ja vastaan.

Urpilainen esitti, että yli 100 000 euroa vuodessa ansaitseville luotaisiin ylimääräinen veroluokka

”Oikeaan suuntaan”

Keskustan Mauri Pekkarinen ilkkui tiedotteessaan Urpilaisen nopeasta mielenmuutoksesta ja muistutti, että demarit vastustivat ennen joulua keskustan eduskuntaryhmän esityksiä, joissa suurituloisimpien verotusta esitettiin kiristettäväksi ja kahden uuden kireämmän veroluokan käyttöön ottamista.

– Nyt SDP:n mieli siis näyttää muuttuneen tässä asiassa oikeaan suuntaan. Nyt jäämme toiveikkaina odottamaan, että SDP ajaa uuden linjansa lävitse kehysneuvotteluissa, Pekkarinen myhäilee.

– Eurooppalaisen velkakriisin seurauksena verotaakkaa on sälytetty rikkaimmille myös monissa muissa maissa.

ILMOITUS

”Merkitys hyvin pieni”

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jan Vapaavuori totesi, että solidaarisuusvero arvioitava osana hallituksen talouspäätösten kokonaisuutta.

– Kokoomus ei halua sulkea mitään vaihtoehtoja kevään vaikeiden talouspäätösten ulkopuolelle. Kynnyskysymyksiin hirttäytyminen harvoin palvelee isänmaan asiaa, varsinkaan vaikeina aikoina, Vapaavuori totesi lauantaina.

Vapaavuori huomautti, että ylimmissä veroluokissa tehtävien veronkorotusten merkitys valtion tulojen kannalta on myös hyvin pieni, eikä niillä siksi ole varsinaista merkitystä talouden tasapainottamisen kannalta.

Kokoomuksen varapuheenjohtaja Sampsa Kataja vaatii, että veromuutoksilla ei vaaranneta talouskasvua. Kataja muistutti, että työn verotuksen kiristäminen on pahinta myrkkyä talouskasvulle, työllisyydelle ja hyvinvoinnille.

– Jopa seitsemän miljardin rakenteellista alijäämää ei korjata vain leikkauksilla ja veronkorotuksilla, vaan ainoa pysyvä lääke on talouskasvu, Kataja totesi.

Hänen mukaansa veroista eniten talouskasvua ja työllisyyttä rasittaa juuri työn verotus.

”Ideologiaa”

SDP:n varapuheenjohtaja Pia Viitanen päättelikin, että nyt punnitaan kokoomuksen oikeudenmukaisuus. Hän kuitenkin viittasi kansanedustaja Kimmo Sasin aiemmin esillä pitämää tarvetta jopa viiden miljardin euron mittaisiin sopeuttamistoimiin.

– Sasin saksien takana ovat ideologiset perusteet: leikkauksia halutaan leikkauksien vuoksi, Viitanen väittää.

– On selvää, että valtion talouteen tulee hakea tasapainoa sopeutustoimilla, mutta näin mittavat toimet vaarantaisivat kasvun edellytykset ja heikentäisivät työllisyyttä.

Hän ihmettelee lisäksi sitä, että samaan aikaan toinen kokoomuslainen, ministeri Jyri Häkämies vaatii mittavia veronkevennyksiä yrityksille.

”Tulohuipun panttivankeja”

SDP:n kansanedustaja Jukka Kärnä kiittää Urpilaisen esitystä ja toteaa pääministeripuolueen eli kokoomuksen väläytelleen jopa 5 miljardin euron leikkauksia maaliskuun budjettiriiheen.

– Vielä vaalien alla Kokoomus vannoi isoissa koko aukeaman kokoisissa mainoksissa, että puolue kannattaa progressiivisuutta. Nyt, kun ne lupaukset pitäisi vihdoin lunastaa, ainoat lääkkeet, mitä puolue tarjoaa, ovat leikkaukset ja tasaverot, Kärnä ihmettelee.

Vapaavuoren arvioon solidaarisuusveron rahallisesta merkityksettömyydestä Kärnä vastaa sanomalla, että Urpilaisen ehdotuksella kerättäisiin valtion kassaan useita satoja miljoonia euroja vuosittain. Hänestä kokoomus hyysää veropakolaisia ja maastamuuttajia.

– Ansiotuloverotuksen kiristämisen vastustajien mielestä varakkaat ihmiset muuttavat pois Suomesta, jos heitä verotetaan enemmän Kärnä totesi.

– Minulla on sellainen olo, että ihan kuin olisimme Suomen tulohuipun panttivankeja. Mitään ei saa tehdä kuulematta heitä tai muuten he pakkaavat kimpsunsa ja muuttavat Monacoon.