Lehtikuva/ NIKOLAY DOYCHINOV

EU-komission nyt jäädyttämä Acta-sopimus nostatti laajaa vastustusta netinkäyttäjissä. Ensimmäinen suuri joukkoprotesti järjestettiin tammikuussa Puolassa.

EU-komissio päätti keskiviikkona jäädyttää väärennösten vastaisen kansainvälisen Acta-sopimuksen vahvistamisen. Komissio lähettää sopimuksen tarkastettavaksi EU-tuomioistuimeen, joka saa selvittää, rikkooko Acta sananvapautta ja onko se ristiriidassa EU:n perusoikeuksien kanssa.

Kun Puolan Acta-sopimuksen vastainen liike nousi yleiseen tietoisuuteen, edes monet puolalaiset eivät tienneet, mistä on kysymys. Kun mukaan tuli sana piratismi, alettiin jo muistella, että puolalaiset eivät ole kaikkein rehellisimpien kaupankäyjien maineessa.

Tammikuun 25. päivänä koko Puolassa nousi suuri joukko nuoria netinkäyttäjiä maan hallitusta ja Actaa vastaan. Vastalause keräsi peräti 300 000 ihmistä.

Puolalaisille internet on rahantekoväline.

Liike ei ollut perinteinen massaliike, vaan liike, jossa käydään kovaa väittelyä ja jossa Facebook kokoaa ihmisiä yhteen.

Puolan hallitus oli jo hyväksymäisillään sopimuksen. Lopulta pääministeri Donald Tusk antoi periksi Actan vastustajille ja ilmoitti, että sopimusta ei ratifioida tämän vuoden aikana.

ILMOITUS

Viime viikkojen keskusteluissa Puolan hallitus on muuttanut internetiä koskevia määräyksiä, koska ne vastustajien mielestä ovat liian ankaria.

Tusk korosti, että aluksi hallitus allekirjoitti Actan, koska hänen mielestään Puolan on pidettävä kunniassa mainettaan maana, joka nykyisin taistelee piratismia vastaan, vaikka sitä ennen pidettiin piratismin tyyssijana.

Puolassa huoleton asenne

Maailmalla ihmetellään, miksi Actan vastainen liike nousi juuri Puolassa.

Viime vuosikymmenien puolalaisuuden ehkä paras asiantuntija, sosiaalipsykologian professori Janusz Czapinski selittää, että Puolassa käytetään internetiä laajalti hyväksi – myös laillisuuden rajat ylittäen. Puolassa ei ole niin tarkkaa, onko joku työ kopio vai ei.

Kopio voidaan tehdä nopeasti internetissä. Kyseessä ovat siis suoraan taloudelliset arvot. Internet on näppärä rahanhankintakeino. Nyt Puolan hallitus yrittää puhdistaa maan mainetta.

Pääministeri Tusk on järjestänyt laajoja nettiaktivistien, kansalaisjärjestöjen ja asiantuntijoiden tapaamisia, joissa pyritään luomaan yhtenäinen kopiointiin, piratismiin ja kulttuurin tuottamisen vapauteen liittyvä säännöstö.

Nuorille internetistä on tullut elämän pääympäristö. Internetin avulla kopioidaan filmejä ja rikotaan juuri Acta-sopimusta.

Puolalaisille internet on rahantekoväline enemmän kuin saksalaisille tai ranskalaisille. Puolassa varkautta pidetään hyväksyttävämpänä kuin esimerkiksi Saksassa tai Ranskassa.

Nuoret puolalaiset ovat myös köyhempiä kuin saksalaiset tai ranskalaiset. Internetistä saatavat pienet tulot ovat heille tärkeitä.

Suolarahaa nettijulkaisusta

Puolalaisessa Polityka-lehdessä kerrottiin Actan vastustajasta Marcin Borowiczista, joka on insinööri, mutta joka pitää kirjoittamisesta ja aikoo ammattitoimittajaksi. Nyt kirjoittaminen on hänelle kansalaisharrastus.

Hän kirjoittaa artikkeleita, ottaa valokuvia ja tekee videofilmejä ja sen jälkeen lähettää ne internet-palvelimelle. Jos aineisto on kiinnostavaa, se ilmestyy sivulle. Joskus Borowicz saa pienen palkkion internetjulkaisusta.

Borowicz ansaitsee enemmän painoalan töistä, mutta häntä vetävät internetin tulevaisuuden mahdollisuudet sekä mahdollisuus vaikuttaa yhteiskunnallisesti.

Media-alan yrittäjät, kuten Puolassa Agora-konserni, käyttävät paljon tällaista harrastelijatyövoimaa.

Kestotilauksen ensimmäinen vuosi 142eur

Tarjous uusille kestotilaajille!

Kestotilauksen ensimmäinen vuosi nyt vain 142€ – säästä 20 euroa.
Voit maksaa tilauksesi 3, 6 tai 12 kuukauden erissä. Kestotilaajana saat lukuoikeuden myös digilehteen.
Tarjous uusille kestotilaajille on voimassa 18.4. saakka.

Tilaa tästä!