Lehtikuva/ Mohamed Abdiwahab

Brittilehden mukaan Britannia ja muutamat sen liittolaismaat ovat vakavasti harkitsemassa ilmaiskujen aloittamista Somalian al-Shabaab-kapinallisia vastaan.

Brittilehti The Guardianin mukaan pääministeri David Cameronin johtama Britannian kansallinen turvallisuusneuvosto on entistä vakavammin pohtimassa ilmaiskujen aloittamista Somaliassa. Syynä on lehden mukaan sekä merirosvojen että ääri-islamistisen al-Shabaab-järjestön aiheuttama uhka.

Lehden mukaan todennäköisesti Hollanti, Ranska ja Yhdysvallat saattavat tulla mukaan operaatioon. Yhdysvallat tekee jo nyt miehittämättömillä lennokeilla iskuja al-Shabaabia vastaan.

The Guardianin mukaan liittolaiset ovat kesällä 2010 laatineet valmiussuunnitelmat ilmaiskuista Somalian merirosvoja vastaan, ja ne on päivitetty viime vuonna. Lisäksi Britannia harkitsee ilmaiskuja paikkoihin, joissa merirosvot ja al-Shabaab näyttäisivät tekevän yhteistyötä, erityisesti Somalian eteläosassa.

Yhdysvallat tekee jo lennokki-iskuja.

Lehti perustaa tietonsa nimettöminä esiintyviin Britannian hallituslähteisiin.

”Poliittinen tahto kasvaa”

The Guardianin lähteiden mukaan suunnitelmat ovat toistaiseksi vielä ”piirustuspöydällä” eikä paikalla ole tarvittavaa kalustoa. Sitä voidaan kuitenkin nopeasti siirtää sinne, ja ilmaiskut ”ovat nousseet korkeammalle hallituksen esityslistalla”.

ILMOITUS

Todennäköisin vaihtoehto ovat iskut, joihin osallistuisi verraten pieni määrä sotalaivoilta operoivia raskaasti aseistettuja helikoptereita.

Lehden mukaan yhtenä jarruttavana tekijänä on ollut se, että iskuista kärsisivät luultavasti myös siviilit.

Yksi lähteistä sanoo, että suunnitelman toteuttamiseksi ei aluksi ollut poliittista tahtoa, mutta tilanne on muuttumassa.

Toinen lähde taas huomauttaa, että lyhyt isku voisi rajoittaa merirosvojen ja potentiaalisten terroristien toimintaa, mutta ei olisi pitkällä aikavälillä ratkaisu kumpaankaan ongelmaan.

Brittilähteiden mukaan al-Shabaabin yhteydet terroristijärjestö al-Qaidan osastoihin eri maissa ovat lisääntyneet ja sen pelätään levittävän väkivaltaa muihin Afrikan maihin.

”Uhkaa Britannian intressejä”

The Guardian toteaa, että puheet ovat nyt samankaltaisia kuin ennen interventiota Afganistaniin 11 vuotta sitten. Pääministeri Cameron sanoi äskettäin, että ”Somalia on epäonnistunut valtio, joka uhkaa suoraan Britannian intressejä”.

Britannian asevoimien komentaja Sir David Richards sanoi joulukuussa, että ”on parempi ja halvempi puuttua epävakauden ja terrorismin syihin paikan päällä kuin hoitaa niiden seurauksia, kuten Somalian merirosvous osoittaa”.

Paljastukset sotilaallisista suunnitelmista on ilmeisesti tarkoituksellisesti ajoitettu tälle viikolla, sillä torstaina alkaa Lontoossa kansainvälinen Somalia-konferenssi. Siihen osallistuu muun muassa YK:n pääsihteeri Ban Ki Moon.

Kokouksessa on tarkoitus sopia uudesta kansainvälisestä ”vakausrahastosta” Somalialle. Lisäksi pohditaan keinoja, miten Somalian väliaikaishallituksen vaikutus saataisiin ulotettua muuallekin kuin vain pääkaupunki Mogadishuun.

Britannian puolustusministeri William Hague julkisti tiistaina Seychelleille perustetun tiedustelukeskuksen, jonka tarkoitus on koordinoida taistelua Somalian merirosvoja vastaan.