Lehtikuva/ JOHN MACDOUGALL

Vasemmistolaiset taiteilijat ja kulttuurityöntekijät vetoavat Helsingin kaupunginvaltuustoon museohankkeen hylkäämiseksi.

Vasemmistotaiteilijoiden ja -kulttuurityöntekijöiden muodostaman toimintaryhmän (VATAK) jäsenet vaativat Helsingin kaupunginvaltuustoa hylkäämään Guggenheim-säätiön tekemän selvityksen Helsinkiin perustettavasta museosta.

”Olisi typerää ja epämoraalista sitoutua massiiviseen ja kalliiseen hankkeeseen hatarilla taustatiedoilla ja aivan liian kiireisellä aikataululla”, toimintaryhmä toteaa.

VATAK kerää nimiä Guggenheimia vastustavaan adressiin. Se luovutetaan valtuustolle myöhemmin helmikuussa.

Toimintaryhmä kiittää Helsingin kaupungin tilaamaa Guggenheim-selvitystä sen herättämästä runsaasta keskustelusta, joka on koskenut myös taidetta. Itse Guggenheimin todellinen tavoite tuntuu kuitenkin olevan matkailun edistäminen.

”Suomalaisille taiteilijoille Guggenheim-museolla tuskin on tarjota tilaisuuksia sen enempää näytteillepanoon kuin inspiraatioonkaan.”

ILMOITUS

”MacGuggenheim ei vain taideväen vitsi”

VATAK huomauttaa, ettei Guggenheim-säätiö ole valmis panostamaan taloudellisesti Helsingin museoon. Helsinki sitä vastoin maksaisi museolle runsaskätisesti pelkästä oikeudesta käyttää museon nimeä ja brändiä, joka on tämän päivän taidemaailmassa lähinnä laskusuunnassa.

”MacGuggenheim on jo pitkään ollut muunkin kuin taideväen vitsi.”

”Absurdia innostusta”

Vallalla olevaa jatkuvaa säästökuuria ja kansalaisten peruspalveluiden rapautumista vasten VATAK pitää Guggenheim-innostusta absurdina.

”Uuden museon perustamisesta syntyvät mittavat taloudelliset rasitteet jäävät Helsingin veronmaksajien harteille useiksi vuosikymmeniksi. Samaan aikaan valtio leikkaa kulttuuribudjettiaan tuntuvasti, josta kärsivät juuri lukuisat museot, ja Helsingin kaupungin säästöhöylä on jatkuvasti käytössä.”

Toimintaryhmä toivoo kaupungin avaavan keskustelun Helsingin tulevaisuudesta yhdessä taiteilijoiden kanssa. Helsinki pitää säilyttää museoiden ja taiteen kaupunkina omin voimin ja omaperäisin ideoin.

Aiheesta muualla verkossa:

VATAKin adressi