Jussi Joentausta

Kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäki arvioi toimineensa oikein, kun päätti tammikuussa jättää kaksi kristillistä nuorisotyötä tekevää järjestöä vaille valtion tukea kuluvana vuonna. Hän toteaa torstaiaamun blogitekstissään saaneensa päätöksestä kiitosta.

– Julkisuudessa on kuitenkin ollut myös kriittisiä kannanottoja. Näissä kannanotoissa minua on moitittu suvaitsemattomaksi ja syytetty sanan- ja uskonnonvapauden rajoittamisesta. Tämä kritiikki on vain vahvistanut näkemystäni siitä, että olen toiminut oikein, Arhinmäki kirjoittaa.

Kokonaisharkintaa

Arhinmäki toteaa päätöksen perustuneen kokonaisharkintaan ja muistuttaa ilmoittaneensa jo viime vuonna nuorisojärjestöille, että nuorisolain lähtökohtien, kuten monikulttuurisuus, yhdenvertaisuus ja tasa-arvo, tulee olla ratkaisevia tekijöitä, kun ministeriössä arvioidaan rahoitusta.

– Opetus- ja kulttuuriministeriö ei voi olla mukana tukemassa järjestöjä, jotka esimerkiksi levittävät maahanmuuttovastaisuutta tai suhtautuvat kielteisesti seksuaalivähemmistöihin tai eivät ilmaise kantaansa näihin kysymyksiin selkeästi, Arhinmäki selventää.

– Se, etteivät kyseiset järjestöt saa tänä vuonna tukea, liittyy kokonaisharkintaan. Osana tätä harkintaa oli Älä alistu -kampanja, jossa annetaan ymmärtää, että homoseksuaalisuudesta voi eheytyä. Mutta se ei ole ainoa syy.

ILMOITUS

Yksittäisiä järjestöjä

Arhinmäki painottaa, että yksittäinen päätös ei rajoita kenenkään sanan- tai uskonnonvapautta.

– Omituinen käsitys on se, että suvaitsevaisuutta olisi suvaita vähemmistöjen syrjimistä tai sananvapauden mittari on se, saako joku järjestö valtiolta tukea. Sananvapauteen kuuluu myös vastuu teoistaan ja sanomisistaan.

Ministeri muistuttaa, että vaikka on joutunut leikkaamaan monen muunkin järjestön avustuksia hallituksen säästölinjan vuoksi, nyt tehty päätös ei koske kaikkia kristillisiä järjestöjä.

– Tällaista kategorista päätöstä ei ole tehty, päinvastoin. Päätös koskee vain yksittäisiä järjestöjä.

Yhä noin viidesosa tuen saajista kuuluu kristillisten järjestöjen kategoriaan.

– Ja hyvä on myös huomata, että kyseisiltä järjestöiltä on evätty tuki myös Helsingin ja Vantaan seurakuntayhtymien toimesta, hän muistuttaa.

Monipuolista kritiikkiä

Arhinmäkeä on arvosteltu julkisuudessa värikkäästi päätöksestä jättää Kansanlähetys ja SLEF (Svenska Lutherska Evangeliföreningen i Finland) ilman nuorisotyöavustusta.

Muun muassa toimittaja Pasi Turunen ihmettelee blogissaan sitä, että Suomen islamilainen neuvosto sai nuorisotyöhön tukea vaikka kyseiset järjestöt eivät saaneet. Kristillisdemokraattisten nuorten hallituksen jäsen Jyri Soria väittää, että Arhinmäki on systemaattisesti joko leikannut tai lopettanut kokonaan erityisesti kristillisten järjestöjen tukia.

Keskiviikkona neljä poliittista nuorisojärjestöä kritisoi yhdessä Arhinmäen päätöstä.

Arvostelussa on usein vahva raamatullinen sävy. Kokkolalainen Mikko Lahti onnistuu sekoittamaan Raamatun lauseiden lisäksi asiaan Teemu Mäen ja moottorisahan.