Syyttäjä vaatii pitkää vankeustuomiota Costa Concordia -aluksen kapteenille.

Toisin kuin aiemmin tänään lähettämässämme jutussa väitettiin, Costa Concordia -laivan kapteeni Francesco Schettinolle ei vaadita 2 425 vuoden vankeustuomiota.

Asiaa käsittelevän Grosseton kaupungin tuomioistuimen syyttäjien rangaistusvaatimus nousee kaikkiaan 2 697 vuoteen, mikäli syytteet haaksirikon aiheuttamisesta, laivan hylkäämisestä sekä kuolemantuottamuksista näytetään toteen.

Schettinon komentama Costa Concordia -alus kaatui tammikuun 14. päivän vastaisena yönä toscanalaisen Giglion saaren rannalla. Turmassa kuoli ilmeisesti 34 ihmistä.

Schettinon epäillään poistuneen laivasta kesken evakuoinnin, jota hänen olisi pitänyt johtaa. Tuolloin laivassa arvioidaan olleen vielä 300 matkustajaa tai miehistön jäsentä.

Syyttäjän vaatimus on, että Schettino saisi kahdeksan vuoden vankeustuomion kutakin näitä 300 henkilöä kohden. Tämä tekee yhteensä 2 400 vuotta.

ILMOITUS

Lisäksi syyttäjä vaatii kahdeksaa lisävuotta kutakin onnettomuudessa menehtynyttä kohden. Jos heitä on tämänhetkisen arvion mukaan 34, tästä tulee 272 vuotta lisää.

Näiden lisäksi syyttäjän vaatimukseen kuuluu 10 vuotta haaksirikon aiheuttamisesta sekä 15 vuotta kuolemantuottamuksista. Kun nämä 25 vuotta lisätään aiempiin syytekohtiin, on koko rangaistusvaatimus 2 697 vuotta.

Syyttäjän vaatimus on, että tuomiot istutaan peräkkäin eikä rinnakkain.

Tuomioistuin käsitteli maanantaina myös syyttäjän vaatimusta Schettinon siirtämisestä kotiarestista takaisin vankilaan. Syyttäjän mukaan Schettino voi yrittää paeta maasta tai sotkea todisteita, jos häntä ei vangita.

Puolustus puolestaan pyysi Schettinon vapauttamista kotiarestista sillä perusteella, että ei ole pelkoa siitä, että Schettino uusisi mahdolliset rikoksensa – hänen komentoonsa ei nimittäin uskota ainuttakaan laivaa.

Oikeus antaa päätöksensä kotiarestista torstaina.