Jarkko Mänttäri

Suvaitsevaisuuden nouseminen jokaisen suuhun puhuttaessa presidentinvaaleista ärsyttää vasemmistoliiton puheenjohtajaa, kulttuuriministeri Paavo Arhinmäkeä.

– En suvaitse sitä sanaa, Arhinmäki veistelee.

Vihreitten Pekka Haaviston pääsyä vaalien toiselle kierrokselle on arvioitu suvaitsevaisuuden voitoksi ja vastaiskuksi viime kevään eduskuntavaaleille, jossa Perussuomalaiset saivat rökälevoiton.

– Suvaitsevaisuus on jo sanana huono, koska se tarkoittaa, että me ylhäältä päin suvaitsemme jotain. Meidän pitäisi sen sijaan vahvistaa ja kunnioittaa moninaisuutta. Toivon mukaan presidentinvaalit vaikuttivat suomalaisen yhteiskunnan henkeen, vaikkei Suomi tai maailma näistä vaaleista muuttunut, Arhinmäki sanoo.

Arhinmäki arvioi, että eduskuntavaalituloksen tulkitseminen suvaitsemattomuuden voitoksi perustuu harhaan.

ILMOITUS

– Eduskuntavaaleissa yli 80 prosenttia suomalaisista ei äänestänyt Perussuomalaisia eivätkä ollenkaan kaikki perussuomalaisten äänestäjät tai edes kansanedustajat ole maahanmuuttaja- tai vähemmistövastaisia.

Perussuomalaiset lättäjalat

Arhinmäki ei lähde arvioimaan, onko Perussuomalaisten voittokulku nyt taittunut, kun puheenjohtaja Timo Soinin menestys presidentinvaaleissa jäi kauas siitä, mitä eduskuntavaaleissa nähtiin.

Arhinmäki toteaa puolueenkannatusluvuista, että se, mikä menee ylös, tulee yleensä myös alas.

– Mutta kyllähän perussuomalaiset viime viikolla lyötiin lättäjaloiksi, hän toteaa lainaten Soinin määritelmää Vihreistä Haaviston hävittyä kokoomuksen Sauli Niinistölle sunnuntaina.

Arhinmäki viittaa perussuomalaisten pikkuruiseen osanottoon kevään ammattiliittovaaleissa. Puolue sai houkuteltua JHL:n vaaleihin kaksi ja metalliliiton vaaleihin kuusi omaa ehdokasta. SDP:llä ja vasemmistoliitolla on satoja ehdokkaita.

– Takana on pitkä uho siitä, että perussuomalaiset ovat duunareitten puolella ja valtaavat ammattiyhdistysliikkeen, hän sanoo.

– Nyt nähtiin kuinka kapealla pohjalla se on, kun puolueen puheenjohtajakin on loimaankassalainen ja hehkuttaa vedet silmissä Niinistöä ja Thatcheria.

Margaret Thatcher oli Iso-Britannian konservatiivipääministeri 80-luvulla.