Vain murto-osa kunnista tarjoaa vähävaraisille luottoa

Kunnat ovat lämmenneet hitaasti sosiaalisille luotoille. Vähävaraisille tarkoitettuja luottoja myöntää 23 kuntaa. Salo ja Kouvola ovat liittymässä joukkoon.

Toissa vuonna sosiaalista luottoa myönnettiin 780 taloudelle, yhteensä reilu kolme miljoonaa euroa. Lainasummat vaihtelevat muutamasta sadasta eurosta korkeintaan viiteen tuhanteen. Laina-aika on keskimäärin kolme vuotta.

– Harva hakee luottoa hankintoihin, esimerkiksi hammasproteesiin tai muuttokustannuksiin. Pääosin sosiaalista luottoa haetaan velkojen maksuihin, sosiaaliohjaaja Pirjo Laveri Lahden kaupungilta kertoo.

Luotto-ongelma on voinut syntyä kaupan luotosta, jota on yritetty korjata pikavipeillä. Laveri muistuttaa, että luotto on mennyt yleensä elantoon.

Sosiaalisen luoton korko on huomattavasti pienempi kuin markkinakorot. Lailla säädellään tarkkaan, missä tilanteessa sosiaalista luottoa voidaan myöntää. Laki sosiaalisesta luotosta on ollut voimassa vuodesta 2003.

ILMOITUS

Ylitarkastaja Jaakko Ellisaari sosiaali- ja terveysministeriöstä sanoo, että varsinkin kaupunkiseuduilla sosiaalisille luotoille olisi kysyntää.

– Usein hakijoina ovat ihmiset, jotka eivät saa mistään luottoa. Tyypillisin hakija on äärimmäisen pienituloinen, jolla ei ole takaajaa eikä varallisuutta ja jolla on joko akuutti tai vuosien takainen luottohäiriömerkintä, Ellisaari muistuttaa.

Vain kuusi kuntaa ei näe tarvetta

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kyselyssä vain kuusi kuntaa ei pitänyt sosiaalisia luottoja lainkaan tarpeellisina.

– Kunnissa on epämääräistä vaivautuneisuutta. Kynnys on korkea, sillä starttivaihe on raskas. Tarvitaan taloudellista ja sosiaalista osaamista, Ellisaari toteaa.

Alkuvaiheen jälkeen luottojen käsittely on toiminut kunnissa vähäisellä työvoimalla.

Vajaa puolet sosiaalista luottoa hakeneista on saanut kielteisen päätöksen. Lain mukaan sosiaalinen luotto on vasta toissijainen auttamiskeino. Ensin pitää tarkistaa, olisiko hakijalla mahdollisuus saada toimeentulotukea.

Hallitusohjelmassa luvataan ”kehittää sosiaalista luototusta yllättävien talousongelmien hoidossa”. Toistaiseksi työryhmässä pohditaan vasta pikavippien sääntelyä.

Kuntaliitossa toivotaan, että sosiaalisen luototuksen järjestäminen jäisi edelleenkin kuntien omaan harkintaan.