Jarmo Lintunen

Tasavallan presidentti Tarja Halonen vastaanotti torstaina Suomen Työväen Urheiluliitto TUL:n korkeimman arvomerkin, Helmimerkin. Merkki ojennettiin hänelle TUL:n Päivän vastaanotolla. Helmimerkki myönnetään TUL:n hallituksen harkinnan mukaan erittäin ansioituneelle henkilölle ja se voi olla yhtä aikaa korkeintaan kymmenellä henkilöllä yhtä aikaa.

Halonen on TUL:n rytmisen tuen perustajajäsen ja sen ensimmäinen puheenjohtaja.

TUL:n Vuoden urheilijana palkittiin taekwon don maailmanmestari Tiia Kiviranta. Hän voitti viime maaliskuussa Uudessa-Seelannin MM-kilpailuissa kultaa 2. danin liikesarjoissa.

Kiviranta lähti seniorikisaan ensikertalaisena tavoitteenaan mitalisija, mutta saaliiksi tuli kuitenkin heti kirkkain mitali. Finaalissa kaatui Puolan Ilona Diazla.

Vuonna 1992 syntynyt Kiviranta kilpaili jo juniorina maajoukkueessa ja nousi näissä sarjoissa useasti mitalipallille. Hänen juniorisaavutuksiaan ovat muun muassa MM-hopea 2. danin liikesarjoissa 2009, MM-pronssiottelussa sarjassa alle 50kg 2009, EM-kulta 2. danin liikesarjoissa 2008, EM-hopea 1. danin liikesarjoissa 2007 ja 2009, EM-hopea ottelussa sarjassa alle 50 kg 2009, sekä EM-pronssi 2. danin liikesarjoissa 2010. Lisäksi hänellä on lukuisia SM-mitalisijoituksia sekä juniori- että yleisessä sarjassa.

ILMOITUS

Yo-kirjoitukset
nyt ykkösasiana

Tiia Kiviranta on toisen polven maajoukkuetason urheilija taekwon-dossa. Hänen isänsä Tommi ”Killeri” Kiviranta edusti Suomea arvokisoissa 1990-luvun alkupuolella. Kivirantaa valmentaa Jari Lahtinen.

Ylioppilaskirjoituksiin valmistautumisen vuoksi tulevan kevään arvokilpailut väliin jättävä Kiviranta kertoo ryhtyneensä harrastamaan taekwon-dota kymmenvuotiaana.

– Piti tehdä valinta, kun aikaa ei riitä molempiin.

Isän vaikutus Kivirannan lajivalintaan oli tietenkin suuri. Tämä sai siihen saakka aivan erilaisia lajeja, kuten baletti ja kansantanssi, harrastaneen tyttärensä kerran salille.

– Se oli sitä myöten selvä, muistaa Kiviranta.

– Erilaisuus ja tekemisen meininki, uskoo Kiviranta olevan takana siinä, että taekwon-dosta tuli hänelle nopeasti suosikkilaji.

Vuoden valmentaja on Kuivasjärven Auran yleisurheiluvalmentaja Anne Karvinen-Poutanen ja Vuoden joukkue jälleen vesipallon Suomen mestari Uintiseura Kuhat. TUL:n Maljalla palkittiin pitkään seura-, piiri- ja liittotasolla toiminut Voitto Parikka.

Seuratuki tuo
tasa-arvoa

Kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäen myöntämä miljoonan euron tuki seuratoimintaan saa TUL:lta kiitosta. Puheenjohtaja Sirpa Paateron mielestä taloudellisen tasa-arvon kannalta on erittäin tärkeää, että kaikilla on mahdollisuus harrastaa liikuntaa.

– TUL on aina painottanut taloudellisen ja myös muun tasa-arvon tärkeyttä. Tutkimuksissa on selvitetty, että monet lapset ja nuoret jättävät aloittamatta tai joutuvat lopettamaan liikuntaharrastuksensa perheen taloudellisen tilanteen vuoksi, Paatero sanoi TUL:n Päivän vastaanotolla.

TUL:n tuhannella jäsenseuralla on osaamista ja kokemusta liikuttaa kaikkia ihmisiä. Matalan liikuntakynnyksen ajatuksen ajaminen on Paateron mukaan TUL:lle tärkeää.