Vasemmistoliiton presidenttiehdokkaan Paavo Arhinmäen tukiryhmä Paavon jengi julkisti tiistaina jo etukäteen kohua herättäneen taiteilija – professori Teemu Mäen ehdokkaalle tekemän vaalijulisteen.

Juliste on yksi kolmesta Arhinmäen kampanjaa tukevien taiteilijoiden tekemistä toisenlaisista vaalijulisteista. Viime viikolla julkistettiin Rauha Mäkilän ja Jani Leinosen näkemykset.

Mäki muistetaan vuonna 1988 tekemästään videoteoksesta ”Sex and Death”, jossa taiteilija tappoi eläinsuojeluyhdistyksestä hankkimansa kissan. Sen vuoksi Mäki tuomittiin sakkoihin eläinrääkkäyksestä vuonna 1991.

Armollisuutta vasemmistossa

Mäen nimi Arhinmäen kampanjassa sai kriitikot liikkeelle sosiaalisessa mediassa ja nettilehdissä Iltalehdestä legendaariseen Vauva-lehden keskustelupalstaan. Useimmat paheksuivat Mäen 24 vuotta sitten tekemää videota ja sitä, että Arhinmäki huolii kampanjaansa eläinrääkkäyksestä tuomitun henkilön.

Arhinmäki perusteli Mäen mukanaoloa viime viikon keskiviikkona Vasemmistonuorten vaalitentissä.

ILMOITUS

– Pitää muistaa, että jokainen voi tehdä vääriä tekoja eikä ihmistä pidä tuomita loppuelämäkseen, Arhinmäki sanoi ja totesi, että vasemmistolaisten tulee olla armollisia.

– Kaikki me tehdään vähemmän fiksuja juttuja.

Arhinmäki totesi myös, ettei ole nähnyt Mäen kohuttua videoteosta.

– Mutta se, mitä kuvauksia olen siitä saanut, se on täysin harkitsematon ja vastenmielinen teko.

Arhinmäki arveli lisäksi olevansa presidenttiehdokkaista se, joka on toiminut eniten eläinten puolesta. Hän mainitsi lainsäännölliset toimet, turkistarhauksen vastustamisen ja tiukan linjan kasvissyönnin, jonka kimmokkeena oli aikanaan juuri eläinten kohtelu ruokatuotannossa.

Punavihreät tappelevat, porvarit hyötyvät

Arhinmäki on saanut myös ymmärrystä sille, että Mäki on mukana hänen kampanjassaan.

Esimerkiksi sarjakuvataiteilija Pertti Jarla arvioi Suomen Kuvalehdessä, että häntä häiritsisi, jos Paavo Arhinmäki ei antaisi tällaiselle ihmiselle työtä kampanjassaan.

– Jos Mäki olisi syyllistynyt ihmisen tappoon, ehkä tänä päivänä useampi tulisi ajatelleeksi, että hän on tosiaan jo saanut ja sovittanut rangaistuksen 24 vuotta sitten tapahtuneesta rikoksesta, Jarla kirjoitti.

Myös kirjailija Mike Pohjola kummastelee reaktioita blogissaan otsikolla Eläinoikeusliike, mikä teitä vaivaa? Hän ihmettelee sitä, että juuri Arhinmäki ja vihreiden ehdokas Pekka Haavisto saavat eniten kritiikkiä eläinoikeusliikkeeltä.

– On hyvä, että kansalaisaktivistit toimivat omien ehdokkaidensa ja puolueidensa unilukkareina ja pitävät huolta siitä, että nämä pysyvät oikealla tiellä. Eläinoikeusliikkeellä toki on sananvapaus sanoa ja tehdä, mitä haluaa, mutta saavuttaako se näin sen, mitä haluaa? Pohjola kysyi.

– Punavihreiden tapellessa keskenään kyllä ne ovat porvarit ja konservatiivit, jotka ilahtuvat – eivät tehosikaloiden asukkaat.