Juha Myllymäki

Kosketinsoittaja ja laulaja Jukka Gustavson on tehnyt yhdessä huuliharpisti Helge Tallqvistin kanssa upean albumin ikivihreistään tunnetun monipuolisen Erik Lindströmin (s. 1922) musiikista. Jazzia diggailleen ja sitä soittaneen Lindströmin ”talliin” ovat iskelmätähdistä kuuluneet niin Annikki Tähti, Arja Tuomarila, Marjatta Leppänen, Kai Lind kuin Juha ”Watt” Vainio ja Irwin Goodmankin.

Helge Tallqvist & Jukka Gustavson Bandin albumi Plays Erik Lindström (Rockadillo 2011) on ennen kaikkea Gustavsonin tyylinäyte kypsältä soittajalta, sovittajalta – ja laulajalta. Wigwaminsa aikoina Gustavson lauloi hieman teinimäisesti inisten, mutta nyt aikamieheltä käy jazziskelmä kypsän hienostuneesti.

Lindström-levyn parhaita makupaloja ovat High-Heeled Shoes (Ranskalaiset korot), Muistatko Monrepos’n, Armi ja Wind Will Bring, Wind Will Take Away (Tuuli tuo, tuuli vie). Useimmat englanninnokset ovat Gustavsonin käsialaa.

Taidokkaasta yhtyeestä täytyy erikseen mainita basisti Matti Vallius, joka tekee tästä Lindström-musiikista rytmikkäästi keinuvaa tanssijazzia.

Sakari Kukko & Humbalax -yhtyeen Paratiisi (2011) on eräänlainen retrolevy. Suomalaisen etnojazzin pioneerin Sakari Kukon luotsaama yhtye ja levy yrittää yhdistää erilaista humpahtavaa suomalaista laulumusiikkia länsiafrikkalaisiin mbalax-rytmeihin.

ILMOITUS

Osin tahattoman humoristinen levy osoittaa sinänsä, miten hyvin maahanmuuttajamuusikot ovat sisäistäneet suomalaisen musiikkikulttuurin. Myös se tulee todistettua, että humpasta voi taivuttaa mbalaxia.

Musiikillisia herkkupaloja ovat Sheila Shurbanin mahtipontisesti esittämä Aamulla varhain, kaihoisasti tyylittelemä Karjalan kunnailla ja herkästi henkäilemä Käen kukkuessa. Hölmöosastoa ovat Meissa Niangin laulamat Suomen leijonat ja Oman kullan silmät. Kehnointa antia edustaa Pauli Kukon jollottama Hurtti ukko.

Helge Tallqvist & Jukka Gustavson Band: Plays Erik Lindström. Rockadillo 2011.Sakari Kukko & Humbalax: Paratiisi. Rockadillo 2011.