Ismo Pornan kotialbumi

Ismo Porna

Syntynyt 3.9.1944 Jyväskylässä, jossa syntyi henkisesti uudelleen 1965 aloittaessaan liikuntatieteen opinnot Jyväskylän Yliopistossa.

Toimi opiskellessaan Jyväskylän Kulttuuripäivät ry:n sihteerinä ja ylioppilaskunnan hallituksen jäsenenä. Valmistui Liikuntakasvatuksen kandidaatiksi vuonna 1969, jolloin aloitti myös Vanhan valtauksen jälkimainingeissa syntyneen Helsingin Vanhan ylioppilastalon kulttuurikeskuksen ensimmäisenä toiminnanjohtajana.

Vuosina 1972–1975 SKDL:n kulttuurisihteerinä ja vuosina 1975–1993 Suomen Kaupunkiliiton kulttuuriasiainpääl- likkönä ja sittemmin kuntien keskusjärjestöjen yhdentymisen seurauksena syntyneen Suomen Kuntaliiton kulttuuriasiain erityisasiantuntijana 1993–2003, jolloin jäi varhennetulle vanhuuseläkkeelle.

Sen jälkeen toiminut oman pienen yrityksensä Kultismo Tuotannon johtavana tuottajana.

Viisi lasta kahdelta eri vaimolta ja viisi lastenlasta. Elää nykyisin sitoutuneena sinkkuna. Poliittisesti sitoutumaton, mutta rauhaan ja kansainväliseen yhteisymmärrykseen sitoutunut. Asuu sekä Helsingin Katajanokalla että Houtskarin Mossalassa.

ILMOITUS

Ismo Porna ei kiertänyt maapalloa ympäri 80 päivässä. Siihen meni yli puoli elämää. Mutta maailman kaikki nykyiset 196 ja neljä entistä valtiota on nyt käyty. Lähes kaikista valtioista on passeissa leimat, ja siihen tarvittiin kymmenkunta passia.

Ismo Pornan maailmanvalloitus alkoi vuonna 1960 Ruotsista ja Tanskasta, viimeinen maa oli 5. lokakuuta 2011 aiemmin tänä vuonna itsenäistynyt Etelä-Sudan. 1970-luvun lopulla matkustamisesta syntyi elämäntehtävä Pornan lyötyä vetoa kirjailija Ilkka Kylävaaran kanssa. Vain Ismo pääsi tavoitteeseensa.

Eihän seikkailumatkoista koskaan haavoitta selviä. Ensimmäinen laivamatka Ruotsiin ja Tanskaan alkoi dramaattisesti, kun hyttikaveri rikkoi kattolampun, joka tipahti aiheuttaen ison haavan Ismon nilkkaan. Silloin tuli myös Tukholman Solnan Karolinska Institutet tutuksi.

– Bussimatkalla Stuttgartiin Länsi-Saksaan 1961 näin ensimmäistä kertaa aitoja amerikkalaisia Nato-sotilaita. Matka jatkui ensimmäistä kertaa eksoottiseen Pariisiin vuonna 1963.

– Junamatka Leningradin ja Moskovan kautta, jossa näin vallankumouksen 50-vuotisvappuparaatin. Sieltä Kiovan kautta Debreceniin Unkariin. Olin Jyväskylän ylioppilasteatterin seurueessa ja esitin Valentin Chorellin näytelmän hullua miestä junassa, jossa istuimme neljä päivää. Kirjailija- ja taiteilijaryhmä Kiilan pääsiäismatkalla olin Prahassa keväällä 1969, vain runsaat puoli vuotta miehityksen jälkeen. Mukana oli myös legenda Pentti Saarikoski.

Ismo oli vuonna 1970 neljän hengen kuvausryhmässä Espanjassa tekemässä tv-dokumenttia Francisco Francon vastaisesta maanalaisesta rintamasta.

– Jos olisimme jääneet kiinni, kuten kävi vuosi myöhemmin ruotsalaiselle ryhmälle, olisimme saaneet kuusi vuotta vankeutta ilman oikeudenkäyntiä.

Reijo Nikkilän ohjaama Toinen Espanja esitettiin Ylen tv-kanavalla joulukuussa 1972. 1970-luvun lopussa maita oli kasassa jo 23.

Unescon tehtävissä

1980-luvulla Ismo osallistui Unescon toimintaan ja matkustaminen helpottui. Vuonna 1982 hän oli Suomen valtuuskunnassa kulttuuripolitiikan maailmankonferenssissa Mexico Cityssä. Matka oli suuri kokemus New Yorkin kulttuurishokkeineen ja Meksikon nähtävyyksineen. Karibian leimakin lisättiin passiin.

Sitten seurasi kaksi matkaa mustaan Afrikkaan, Senegalissa Unescon alustajana ja Angolassa rauhantyössä kasaamassa ktv-läisen ammattiosaston lahjoittamia Iskun pulpetteja.

Vuonna 1988 Eurooppa tuli valloitetuksi, kun Ismo vieraili suljetussa kommunistisessa Albaniassa. Se oli tuolloin 34. ja viimeinen Euroopan valtio. Tosin seuraavalla vuosikymmenellä Eurooppa räjähti ja uusia maita sikisi virtanaan.

1980-luku päättyi Lähi-itään, jolloin vuorossa olivat Jordania, Israel, Palestiina ja Syyria. Jerusalem oli mieleenpainuva kokemus, samoin Petran kalliokaupunki ja Kuollut meri.

– Damaskokseen matkustin taksilla edestakaisin kultaa salakuljettavan kuskin kanssa.

Maita oli kasassa 55.

50-vuotispäivät Papuassa

1990-luku oli kolmen suuren kansainvälisen projektin aikaa ja Itä-Euroopan valtiomuutosten bongaamista.

– Kansalaisjärjestöjen kehitysyhteistyöprojektin johtajana 1993–1995 kävin Vietnamissa viisi kertaa. Näihin matkoihin kykenin yhdistämään monia muita maita.

Vuonna 1994 Papua Uuden-Guinean vuoristovaelluksella tuli vietettyä 50-vuotispäivää. Australian Sydneyn jälkeen seurasivat Thaimaa, Laos, Kambodzha ja Myanmar.

1996–1998 välisenä aikana Suomen Kuntaliiton ja Näyttelyvaihtokeskus Framen projektin merkeissä tuli Japani tutuksi. Projektiin liittyi suomalaisen ruokakulttuurin vientihanke.

Unescon uusi projekti Culture in the Neighbourhood vei kuusi kertaa Namibiaan, aina eri reittejä. Näin löytyi melkoinen määrä uusia Afrikan valtioita. Namibian projekti liittyi köyhien lasten taidekasvatuksen edistämiseen suomalaisten taiteilijoiden myötävaikutuksella. Rahoittajana oli Suomen ulkoministeriö ja Unesco.

Vuosituhannen lopulla maita oli kasassa 102.

Ismo jäi vuosina 2001–2002 osa-aikaeläkkeelle. Silloin hän matkusti kaksi kertaa Keski-Amerikkaan, jossa oli suunnittelemassa ulkoministeriölle lähiöiden taidekasvatukseen liittyvää kehitysyhteistyöprojektia. Lisäksi hän teki kaksi omaa matkaa Etelä-Amerikkaan, minkä jälkeen Amerikat oli valloitettu.

Kovat kohteet olivat Rio ja Iguassun putoukset Brasiliassa, Titicaca-järvi ja Macchu Picchu Perussa, sekä Santiago de Chilen stadion, jossa murhattiin tuhansia ihmisiä 1973 Pinochetin vallankaappauksessa. Myös laulaja Victor Jara, jonka Ismo oli tavannut vuonna 1969 Helsingissä Vanhalla Ylioppilastalolla.

– Vuonna 2003 jäin varhennetulle vanhuuseläkkeelle Suomen Kuntaliitosta. Sen jälkeen olen ollut matkoilla täysin omillani, mutta en luovuttanut. EU:n taideprojekti Lahdessa asuessani 2003–2005 ja onnistunut muutto takaisin Helsinkiin 2006 loivat taloudelliset edellytykset maailmanvalloituksen jatkamiselle.

Vuosikymmenen lopussa maita oli kasassa jo 186. Jäljellä oli 14, jotka tuli sitten käytyä lokakuuhun 2011 mennessä. Antarktiksen mantereella hän vieraili vuonna 2008.

60-vuotiaaksi Pohjois-Koreassa

– Kiintoisin ja eksoottisin maa oli Pohjois-Korea. Olin siellä vuonna 2004 viisi päivää 60-vuotismatkallani ja minulle leivottiin syntymäpäivänäni 3.9. kermakakku. Tarjottiin jopa pirteät aamuoluet!

Pahimmat vaaratilanteet ovat olleet 1993 Vietnamin Halong Bayssä veneonnettomuus, jossa matkustajaveneen uppoaminen oli vartin päässä, sekä auto-onnettomuus Namibian pääkaupungissa Windhoekissa, jossa kuolema oli noin puolen metrin päässä.

Malariatartunnan Ismo sai Sierra Leonessa, jolloin menehtyminen oli vain muutaman tunnin kysymys. Malaria tarttui Islannin tuhkapilven takia, sillä Ismo joutui viipymään Sierra Leonessa odottamassa ensimmäistä Euroopan-lentoa toista viikkoa. Suomessa hän pääsi heti sairaalaan.

Tylsin kokemus ja pettymys oli Norsunluurannikon pääkaupungissa Abidjanissa 1982, jossa paikallinen valtiollinen poliisi esti pääsyn kaupungille ja pakotti jäämään kolmeksi päiväksi hotelliin. Tarjolla oli vain ranskankielisiä liikemiehiä ja paikallisia ilotyttöjä. Kummatkaan eivät kiinnostaneet. Televisiossakin John Wayne puhui länkkärissään ranskaa!

Vuonna 1985 Kongon pääkaupungissa Brazzavillessa siviilipukuinen turvallisuuspoliisi yllätti Ismon kuvaamassa kaupungintaloa ja kuulusteli poliisilaitoksella seitsemän tuntia. Siitä huolimatta, että seurassa oli valtion virkamies, kansallisen Unesco-toimikunnan pääsihteeri. Kaikki Angolan rauhantyökuvat hävitettiin kamerasta.

Hankalimmat ja upeimmat

Hankalin maa viisumien osalta on tällä hetkellä Saudi-Arabia, jonne tarvitaan liikemiesviisumi. Päiväntasaajan Guineaan tarvitaan virallinen ja maksettu kutsukirje sekä iso kasa todistuksia, muun muassa ote rikosrekisteristä, keltakuume- ja aids-todistukset sekä cv.

Upeimpia paikkoja ovat olleet kolme suurta putousta (Niagara, Victoria Sambiassa ja Iguassu Brasiliassa), Omanin 150 miljoonaa vuotta vanhat fossiilivuoret sekä 5 700 metriä korkea vuorenhuippu Boliviassa.

Jemenin pääkaupungin Sanaan piparkakkumainen vanhakaupunki, Jerusalem, Pohjois-Korea, Mongolian arot jurttineen ja hevosratsastuksineen, Petran kalliokaupunki ja Kuollut meri Jordaniassa. Antarktiksen niemimaa jäävuorineen ja pingviineineen, Ruandan vuoristogorillat, Ugandan ja Tansanian villieläinsafarit. Halong Bayn saaristo Vietnamissa, Libyan ja Tshadin aavikkoyöt sekä Mauritanian Saharan vaellus.

Vanuatun toimiva tulivuori, Kongojoen venematka, Bhutanin buddhalainen kulttuurimaisema, puskataksi- ja moottoripyöräkyydit Länsi-Afrikassa. 5 000 vuotta vanhat kalliomaalaukset Somalimaassa, Kiinan muuri, Mount Everestin kiertäminen lentokoneella. Papua Uusi-Guinean vuoristoviidakko, snorklaaminen Palaun suolajärvessä miljoonien meduusojen seassa, Ashgabatin 55 asteen ulkolämpötila Turkmenistanissa.

Vuonna 2007 Ismo vieraili neljässä sotaa käyvässä maassa: Somaliassa, Sudanissa, Afganistanissa ja Irakissa. Ulkona liikkuminen oli mahdollista ainoastaan aseistettujen turvamiesten seurassa. Angolassa hän oli vuonna 1985 sisällissodan aikana vain 10–15 kilometrin päässä taistelurintamasta.

Nyt Ismo on tyytyväinen, kun suuri urakka on vihdoin ohi eikä rahaakaan olisi juuri ollut useampiin maihin. Toki uusiakin maita voi tulla, mutta se nähdään sitten aikanaan.

– Niihin mennään, jos hengissä ollaan.

Artikkelin kuvat ovat Ismo Pornan kotialbumista.

Ismo Porna

Syntynyt 3.9.1944 Jyväskylässä, jossa syntyi henkisesti uudelleen 1965 aloittaessaan liikuntatieteen opinnot Jyväskylän Yliopistossa.

Toimi opiskellessaan Jyväskylän Kulttuuripäivät ry:n sihteerinä ja ylioppilaskunnan hallituksen jäsenenä. Valmistui Liikuntakasvatuksen kandidaatiksi vuonna 1969, jolloin aloitti myös Vanhan valtauksen jälkimainingeissa syntyneen Helsingin Vanhan ylioppilastalon kulttuurikeskuksen ensimmäisenä toiminnanjohtajana.

Vuosina 1972–1975 SKDL:n kulttuurisihteerinä ja vuosina 1975–1993 Suomen Kaupunkiliiton kulttuuriasiainpääl- likkönä ja sittemmin kuntien keskusjärjestöjen yhdentymisen seurauksena syntyneen Suomen Kuntaliiton kulttuuriasiain erityisasiantuntijana 1993–2003, jolloin jäi varhennetulle vanhuuseläkkeelle.

Sen jälkeen toiminut oman pienen yrityksensä Kultismo Tuotannon johtavana tuottajana.

Viisi lasta kahdelta eri vaimolta ja viisi lastenlasta. Elää nykyisin sitoutuneena sinkkuna. Poliittisesti sitoutumaton, mutta rauhaan ja kansainväliseen yhteisymmärrykseen sitoutunut. Asuu sekä Helsingin Katajanokalla että Houtskarin Mossalassa.