Lehtikuva/ JOHANNES EISELE

Presidentti Christian Wulff otti vastaan etuja liikemiehiltä, vaikeni totuudesta ja uhkaili toimittajia.

Liittopresidentti Christian Wulff (CDU) on ahtaalla annettuaan Niedersachsenin pääministerinä maapäiville väärää tietoa taloudellisista kytköksistään ja yritettyään puhelinsoitoin ja uhkauksin estää asiaa koskevan lehtiuutisen julkaisemisen.

Wulffin edellytyksiä jatkaa presidenttinä ei pidetä kovin hyvinä. Julkisuudessa on jo esitetty erovaatimuksia, mutta Wulff torjuu ne. Liittokansleri Angela Merkelin arviota tilanteesta ei vielä ole kuultu. Wulffin kohtalo on Merkelin käsissä.

Wulff sai ulkomailla ollessaan tiedon Bild-Zeitungiin tulossa olevasta uutisesta ja soitti raivokkaan puhelun lehden päätoimittajalle Kai Diekmannille. Tämä ei kuitenkaan ollut paikalla, joten Wulff joutui puhumaan vastaajaan. Hän vaati, ettei juttua julkaista, uhkasi lopullisesti katkaista yhteytensä lehteen ja ryhtyvänsä ”käymään sotaa” sitä vastaan. Päätoimittaja Diekmannia hän uhkasi oikeudellisilla seuraamuksilla.

Wulffin ongelmista on nopeasti tulossa Merkelin ongelma.

Wulff soitti myös Springer-yhtymän hallituksen puheenjohtajalle ja yrityksen suurimmalle osakkeenomistajalle, mutta ei saanut heiltä tukea vaatimukselleen.

Kotimaahan palattuaan Wulff soitti anteeksipyyntöpuhelun Diekmannille.

ILMOITUS

Wulff ei ensimmäistä kertaa painostanut toimittajaa jättämään juttu julkaisematta. Viime kesänä hän yritti saada Welt am Sonntag -lehden luopumaan hänen sisariaan käsitelleestä artikkelista.

Wulff vaikeni
yhteyksistään liikemiehiin

Bild-Zeitung kertoi viime joulukuussa Wulffin antaneen helmikuussa 2010 harkitusti harhaanjohtavaa tietoa liikesuhteistaan perheystäväänsä liikemies Egon Geergensiin. Wulff toimi tuolloin Niedersachsenin pääministerinä ja joutui maapäivillä vastaamaan taloudellisista sidonnaisuuksistaan.

Wulff oli pari vuotta aikaisemmin saanut talon ostoon hyvin edullisen 500 000 euron lainan Geergensin puolisolta Edith Geergensiltä, mutta jätti sen kertomatta. Myöhemmin kävi ilmi, että myös Egon Geergens oli lainajärjestelyissä mukana.

Lisäksi Egon Geergens kävi Wulffin puolesta neuvottelut Baden-Württembergin osavaltion hallinnoiman pankin kanssa samansuuruisesta lainasta, jolla maksettiin takaisin Geergenseiltä saatu yksityislaina. Uudenkin lainan ehdot olivat tuntuvasti tavanomaista edullisemmat. Tästäkin Wulff vaikeni.

Asiasta noussut kohu sai Wulffin julkaisemaan kirjallisen lausunnon, jossa hän pahoitteli sitä, ettei ollut maininnut maapäivillä Geergenseiltä saamastaan lainasta.

Julkisuuteen tuli tietoja myös Wulffin muista läheisistä yhteyksistä liikemiehiin. Ne ovat saattaneet vaarantaa hänen puolueettomuutensa osavaltion pääministerinä. Esiin tuli muun muassa tietoja ilmaisista lomista liikemiesten omistamissa loma-asunnoissa ja erään liikemiehen maksamasta vaalikirjasta vuoden 2007 maapäivävaalien alla.

Vasta aivan joulun alla, runsas viikko Bild-Zeitungin uutisen julkaisemisesta, Wulff tuli henkilökohtaisesti julkisuuteen ja pyysi anteeksi tapahtunutta, mutta vakuutti toimineensa säännösten mukaisesti.

Merkeliltä vaaditaan
kannanottoa

Wulffin puolustajat ovat käyneet vähiin, myös hänen omassa puolueessaan kristillisdemokraateissa. CDU:n puoluesihteeri Hermann Gröhe vetosi vielä tiistaina siihen, että Wulff on pyytänyt anteeksi puheluaan Bildin päätoimittajalle ja anteeksipyyntö on hyväksytty, joten sitä pitäisi kunnioittaa.

Useat oppositiopoliitikot ovat vaatineet liittokansleri Angela Merkeliä ilmaisemaan näkemyksensä tilanteesta. Merkelille Wulffin törmäily tulee hankalaan aikaan. Hänellä on kädet täynnä eurokriisin selvittelyssä. Liittohallitus natisee liitoksissaan, ja hänen oman puolueensa oikeisto murisee tyytymättömänä yhä äänekkäämmin.

Wulff valittiin presidentiksi runsas vuosi sitten Merkelin tahdosta, ei elämäntyönsä, arvostuksensa tai moraalisen auktoriteettinsa ansiosta. Jos Merkel ei pikapuoliin puutu tapahtumien kulkuun, Wulffin ongelmista tulee myös hänen ongelmiaan.

Sosialidemokraattien suunnalta on vaadittu Wulffia pidättäytymään tehtävästä niin kauan, kunnes on selvitetty, onko hän toiminut ministerivastuulain edellyttämällä tavalla. Vihreiden johdosta taas on korostettu, että henkilön itsensä pitäisi kyetä arvioimaan, voiko hän enää jatkaa tehtävässään.

Vasemmistopuolue Linken liittopäiväryhmän varapuheenjohtaja Ulrich Maurer on sanonut suoraan Wulffin vahingoittaneen presidentti-instituutiota. ”Mitta on täysi.” Myös eräs kristillisdemokraattinen poliitikko, entinen DDR:n toisinajattelija, on kehottanut Wulffia väistymään.

Televisiokanava ARD kertoi keskiviikkoaamuna, ettei Wulff ole aikeissa erota.

Valtionsyyttäjä on ottanut selvitettäväkseen Wulffin uhkaussoiton Bild-Zeitungin päätoimittajalle.