Kulttuuriyhdistys Kiilan Vuoden kiila -palkinto on myönnetty Oulussa toimivalle kulttuurilehti Kaltiolle.

Palkinnon perusteluissa todetaan, että kohta 67 vuoden ajan ilmestynyt Kaltio ja sen päätoimittajat ovat usein osoittaneet rohkeutta puolustaessaan sananvapautta. Vuonna 2006 Kaltio julkaisi verkkolehdessään Ville Rannan Muhammed-sarjakuvan. Sen herättämä huomio johti päätoimittajan erottamiseen ja sarjakuvan poistamiseen palvelimelta.

Kiila haluaa palkita Kaltion toimituksen rohkeudestaan sananvapauden puolustajana sekä pohjoisen alueen kulttuurin esille tuojana. Lisäksi Kaltio on palkitsijoiden mukaan ennen kaikkea hyvä ja laaja-alainen kulttuurilehti.

– Kaltiota luetaan innolla myös etelässä, sillä Pohjois-Suomen kulttuurielämä jää usein valtalehdissä vain lyhyiden mainintojen varaan.

Vuoden Kiila on vuosittain jaettu tunnustus merkittävästä taiteellisesta urasta tai suorituksesta taiteen, kulttuurin ja yhteiskuntaelämän saralla.

Palkittujen joukossa on muun muassa sellaisia merkittäviä suomalaisia taiteilijoita kuin kirjailijat Hannu Salama, Claes Andersson, Rosa Liksom ja Arvo Turtiainen, teatteriohjaajat Kristian Smeds ja Jouko Turkka, säveltäjä Kalevi Aho, musiikin ammattilaiset Mikko Perkoila, Anneli Saaristo ja Marjatta Meritähti. Palkinnon ovat saaneet myös professori Raoul Palmgren ja toimittaja Hannu Taanila.

Viime vuonna palkinto myönnettiin Tampereella toimivalle Pispalan nykytaiteen keskukselle eli Hirvitalolle ja sitä ylläpitävälle Pispalan kulttuuriyhdistykselle.