Kuusijuhlaperinne ja yllättävän moni vanha joululaulu on peräisin maan ensimmäisestä suomenkielisestä opettajaseminaarista Jyväskylästä.

Uno Cygnaeuksen perustama suomenkielinen opettajaseminaari aloitti toimintansa Jyväskylässä vuonna 1863. Kun suomenkielistä opetusmateriaalia ei juurikaan ollut, piti luoda uutta.

Laulu oli seminaarissa tärkeä ja suosittu oppiaine, olivathan monet kasvatusoppineet puhuneet laulun ihmismieltä jalostavasta vaikutuksesta.

Hannikainen tuotteliain

Vanhojen suomalaisten joululaulujen tekijöistä tuotteliaimpiin kuuluu Jyväskylän seminaarin musiikin lehtori Pekka Juhani Hannikainen. Ehkä kaikkein tutuin näistä on piirileikkilaulu Joulupukki, johon Hannikainen teki myös sanat. Laulu sai ensiesityksensä opettajaseminaarin mallikoulun juhlassa 1910-luvulla, ja sen jälkeen laululla on tervehditty joulupukkeja jo vuosisadan ajan niin kouluissa kuin kodeissakin.

Hannikaisen säveltämiä joululauluja ovat myös Kautta tyynen vienon yön sekä Tuikkikaa, oi joulun tähtöset, Hiljaa, hiljaa helkkyellen, Joulu, joulu, tullut sekä J.H. Erkon tekstiin pohjautuvat Jouluaattona (Oi terve joulukuusi) ja No, onkos tullut kesä.

Jyväskylän seminaarin kasvateista Otto Kotilainen on säveltänyt muun muassa laulut Kun joulu on sekä Varpunen jouluaamuna. Jyväskylässä opiskellut Martti Korpilahti puolestaan on tehnyt suomenkieliset sanat Sylvian joululauluun sekä ranskalaiseen joululauluun Heinillä härkien kaukalon.

ILMOITUS

Seminaarissa opiskellut Immi Hellén kirjoitti runon Kello löi jo viisi, joka tunnetaan R. Raalan (oikealta nimeltään Berndt Sarlin, myös Jyväskylän seminaarilaisia) säveltämänä lauluna myös nimellä Joulukirkkoon.

Savonlinnassa opettajana toiminut Helmi Auvinen kirjoitti jo seminaariaikanaan runon Joulun kellot (Hiljaa, hiljaa), josta Armas Maasalo sävelsi hartaan joululaulun.

Jyväskylän kaupunkiseurakunnan pappina toiminut Gustaf Oskar Schöneman suomensi laulun Jouluyö, juhlayö ja sepitti suomalaiseen kansansävelmään yhtä tutuksi tulleen sanoituksen Joulupuu on rakennettu.

Kuusi juhlasaliin

Jyväskylän seminaarin joulujuhlat loivat Suomeen uudenlaista kuusijuhlaperinnettä. Kunniapaikalle seminaarin juhlasaliin tuotiin suurikokoinen kuusi, jonka ympärillä pidettiin puheita, esitettiin kuvaelmia ja laulettiin joululauluja.

Valmiiden kansakouluopettajien mukana kuusijuhlaperinne ja uudet joululaulut levisivät kaikkialle maan kansakouluihin ja sieltä edelleen myös suomalaiskoteihin.