Lehtikuva/ KNS

Opiskelijahuumorina 1970-luvulla perustettu Juche-aatteen opintokerho otettiin aikoinaan Pohjois-Koreassa aivan täydestä, eikä vitsi ole vieläkään mennyt perille Sanoma Oy:n lehdissä.

Ilta-Sanomissa kerrottiin tiistaina Pohjois-Korean Pjongjangissa sijaitsevasta Juche-aatteen tornista, johon on kiinnitetty muun muassa ”Jyväskylän toveri Kim Il Sungin juche-aatteen opintokerhon” kilpi vuodelta 1976.

Ilta-Sanomien mukaan ”laattojen alkuperä juontaa juurensa 1970-luvulle, jolloin Suomen vasemmistolaisissa piireissä ihannoitiin laajasti Pohjois-Korean järjestelmää ja tutkittiin Juche-aatetta”.

Pohjois-Koreassa käynyt Helsingin Sanomien toimittaja ihmetteli jo vuonna 2002 paheksuvaan sävyyn, miksi esimerkiksi ”Jyväskylän Toveri Kim Il Sungin Juche-aatteen opintokerho” on halunnut osoittaa tukensa pohjoiskorealaiselle järjestelmälle.

Tosiasiassa Jyväskylän Juche-aatteen kerho oli muutamien kansandemokraattisten opiskelijoiden huumoria ajalta, jolloin Pohjois-Korean nälänhädästä ei ollut tietoa.

Kerho oli vain paperilla

Kaikki sai alkunsa kirjapaketeista, joita Pohjois-Korean suurlähetystön väki kuskasi myös Jyväskylään kansandemokraattisten piirijärjestöjen toimistoon niin innokkaasti, ettei edellistä lähetystä ehditty hävittää, kun jo uutta kirjalaatikkoa tuotiin taloon.

ILMOITUS

Muutamat Jyväskylän Opiskelevien Kansandemokraattien (JOKA) aktiivit äkkäsivät avaamattomista laatikoista hilpeää viihdykettä JOKA:n kesäseminaarien luentotauoille.

Kim Il Sungin kuolemattomista ajatuksista veijarit löysivät jotain samaa kuin sen ajan neuvostoliittolaisessa ja kotimaisessa stalinismissa, jonka hampaisiin reaalisosialismiin kriittisesti suhtautunut niin sanottu enemmistöläinen kd-opiskelijaliike oli joutunut.

Tiettävästi koko Juche-kerhoa ei ollut Jyväskylässä kuin papereissa, jotka saivat Pohjois-Korean suurlähetystön kiinnostumaan. Jäynän ”pääideologilla” oli haaveena päästä käymään Pohjois-Koreassa, mutta hän joutui pettymyksekseen tyytymään suurlähetystövierailuun.

Samat veijarit julkaisivat 1970-luvun loppupuolella ”Keski-Suomen Tieteellisen Tasavallan” pää-äänenkannattajaa Äänestyskäyttäytyjä-lehteä. Lehden julkaisijaksi ilmoitettiin: ”Yleisliittolainen Antistalinistinen liiga”.

Äänestyskäyttäytyjän päätoimittaja oli Vesa Koivu, joka nykyisin toimii päätoimittajana Kuhmoisten Sanomissa. Toimituksen kantaviin voimiin kuului myös ”tiedeasiain kansankomissaari” Risto Kontio.