Jarmo Lintunen

Vasemmistonaisten Pro feminismi 2011 -palkinto Jätkämarssin ehdottajalle Juuso Aromaalle.

Vasemmistonaisten hallitus Valtikka on myöntänyt Pro feminismi 2011 –palkinnon konduktööri Juuso Aromaalle. Aromaa on myös Vasemmistonuorten varapuheenjohtaja.

Palkinto annetaan vuosittain miehelle, joka on tehnyt työtä sukupuolten epätasa-arvoa ylläpitävien rakenteiden poistamiseksi, sukupuolten tasa-arvon edistämiseksi ja naisten aseman parantamiseksi.

Hyvinkääläinen Aromaa esitti lokakuussa, että miesten tulisi järjestää Lutkamarssin vastinpariksi Jätkämarssi miesten toisiinsa kohdistamaa väkivaltaa vastaan.

Me valkoiset, Suomessa syntyneet heteromiehet emme ole uhattu tai sorrettu vähemmistö, vaan osa globaalia eliittiä.

Aromaa vaati huomiota keränneessä blogikirjoituksessaan miesten liittoutumista lutkamarssilaisten kanssa, jotta saavutettaisiin kulttuurin muutos.

– Katuväkivaltaa ei pidä hyväksyä, eikä sen edessä tarvitse nöyristellä!

ILMOITUS

Naiset eivät ole uhka

Blogissaan Juuso Aromaa hämmästelee lutkamarssin saamaa vastaanottoa monien mieskeskustelijoiden joukossa. Naisiin kohdistuvasta väkivallasta puhuminen tulkitaan usein jonkinlaiseksi hyökkäykseksi miessukupuolta kohtaan.

– Sen toteaminen, että miehet lyövät ja raiskaavat naisia ja että tämä ei ole oikein, ei ole mitään feminististä vihapuhetta. Se on feminististä tosipuhetta, kirjoittaa Aromaa.

Hän ihmettelee, miksi jotkut miehet kokevat naiset uhkaksi.

– Tosiasiassa me valkoiset, Suomessa syntyneet heteromiehet emme ole uhattu tai sorrettu vähemmistö, vaan osa eräänlaista globaalia eliittiä.

Vasemmistonaisten mielestä on tärkeää, että miehet ottavat sukupuolijärjestelmän kriittiseen käsittelyyn. Erityisen tärkeää on nostaa esiin sellaisia miehisyyteen kyseenalaistamatta liitettyjä puolia, jotka ovat haitallisia niin miehille kuin naisille.

Joukkoliikenteen edistäminen tasa-arvopolitiikkaa

Juuso Aromaa on muutenkin osoittanut ymmärtävänsä yhteiskunnan sukupuolittuneen luonteen sekä poliittisten päätösten erilaiset vaikutukset miehiin ja naisiin.

Esimerkiksi työssään Helsingin lähiliikenteen konduktöörinä Aromaa on huomannut, että julkisen liikenteen käyttäjistä enemmistö on naisia.

Facebookissa Aromaa kehottikin naisia muistamaan, että joukkoliikenteen edistäminen ei ole vain liikenne- tai ilmastopolitiikkaa vaan myös tasa-arvopolitiikkaa.

Pro feminismi -palkinto myönnettiin nyt seitsemännen kerran: aiemmin sen ovat saaneet PAM:n varapuheenjohtaja Kaarlo Julkunen, kirjailija Claes Andersson, toimittaja Jorma Hentilä, professori Teivo Teivainen, kansanedustaja Kari Uotila sekä tutkija Jiri Nieminen.