Espoolaismies sai ehdollisen vankeustuomion tekijänoikeusrikoksesta. Lisäksi hän joutuu maksamaan yli 300 000 euroa korvauksia.

Espoon käräjäoikeus langetti tiistaina kahdessa eri tapauksessa kovat rangaistukset tekijänoikeusrikoksista.

36-vuotias espoolaismies tuomittiin neljän kuukauden ehdolliseen vankeuteen ja 22-vuotias espoolaismies sai maksettavaksi 60 päiväsakkoa.

Molemmat miehet tuomittiin lisäksi maksamaan oikeudenhaltijoille tekijänoikeuslain mukaisia hyvityksiä ja korvauksia. Vanhemman miehen maksettavaksi tuli 326 733 euroa ja nuoremman korvausvelvollisuudeksi tuli yhteensä 220 077 euroa.

Korvausten lisäksi kummallekin miehelle tuli maksettavaksi selvitys-, valvonta- ja oikeudenkäyntikuluja 3 900 euron edestä.

Jaossa kaksi miljoonaa levyllistä musiikkia

ILMOITUS

Molemmat tuomitut olivat perustaneet ja ylläpitäneet tietoverkossa Direct Connect -hubia (DC-hubi). Direct Connect on tiedostojenjako-ohjelma, jonka avulla hubi-palvelimeen liittyneiden käyttäjien on mahdollista kopioida itselleen muiden hubiin liittyneiden käyttäjien tietokoneilta näiden jakamia tiedostoja.

Oikeuden päätöksen mukaan miehillä oli kyseisissä WineCellar ja Rinkeli -nimisissä hubeissa WineCellar -hubin kautta jaossa yli 130 teratavun edestä tiedostoja. Musiikkitiedostoina kyseinen määrä vastaa yli kahta miljoonaa CD-levyä.

Poliisi teki kummassakin tapauksessa kotietsinnät kesäkuussa 2007.

Tuomioiden mukaan vastaajat olivat tietoisia palvelimiensa käyttötarkoituksesta. Ylläpitämällä palvelimia sekä valvomalla aktiivisesti niiden käyttäjiä ja niiden kautta liikkuvaa tiedostomateriaalia miehet olivat osallistuneet verkossa tehtyihin oikeudenloukkauksiin. Käräjäoikeus näki kummassakin tapauksessa vastaajan toiminnan tahallisena ja rikoksen osoittaneen välinpitämättömyyttä oikeudenhaltijoiden oikeuksia kohtaan.

Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus ry:n (TTVK) toiminnanjohtaja Antti Kotilainen on tyytyväinen käräjäoikeuden tuomioihin.

– Tuomiot vahvistavat, että laittomassa toiminnassa käytetyllä tekniikalla ei sinänsä ole merkitystä ja että piraattipalvelujen ylläpitäjät ovat rikosoikeudellisessa tekijä- ja korvausvastuussa palveluidensa kautta tehdyistä laittomista latauksista.