Sirpa Koskinen

Tampereen kaupungin keittiöissä kauhan varressa ahertavat naiset vetoavat päättäjiin: Estäkää ruokapalvelujen yksityistäminen.

Tampereen Aterian noin 500 työntekijää vetoavat myös kaupunkilaisiin. He toivovat ruokapalveluiden tulevaisuudesta keskusteluja ja avoimin kortein tehtyjä päätöksiä.

Pientä liikahdusta tapahtui jo JHL:n viimeviikkoisen mielenilmauksen tuloksena, kun kaupunginhallitus jätti asian pöydälle ja asian käsittely valtuustossa siirtyi siten ensi vuoden puolelle.

– Me emme missään tapauksessa hyväksy yksityistämistä, sanoo Tampereen Aterian luottamusnainen Eija Parkkali.

Parkkalin mukaan Tampereen Aterian henkilöstöravintoloiden väki on kauhuissaan kaupungin suunnitelmista. Monella on pitkä työhistoria takanaan. Heitä ei yhtään lohduta, kun sanotaan, että he siirtyvät yksityiselle vanhoina työntekijöinä.

Henkilöstön mielestä Tampereen kaupunki kohtelee heitä huonosti.

ILMOITUS

– Tämäkö on palkka pitkän työuran tehneen henkilöstön työnantajauskollisuudesta, ihmettelee Parkkali. Hänkin on työskennellyt Tampereen kaupungin ruokahuollossa jo vuodesta 1975 lähtien.

Hän muistuttaa, että myös työmotivaatioon yksityistämiset toteutuessaan jättävät pahan jäljen. Sillä pakostakin henkilöstö ahdistuu siitä, kun ei tiedetä, mitä muita osia Tampereen Ateriasta seuraavaksi yksityistetään.

Suunnitelman mukaan monipalvelutyö, eli keittiö- ja siivoustyön yhdistäminen samalle ihmiselle, lisääntyy.

Aikanaan monipalveluun siirryttiin Parkkalin mukaan sillä perusteella, että työntekijöille saataisiin enemmän kokopäiväisiä töitä. Toisin kävi. Osa-aikaisuus on lisääntynyt viime vuosina.

– Nyt kun tulee uusia työntekijöitä, he eivät enää tule täysille tunneille.

Parkkali uskoo, että jatkossa tämä suuntaus vain vahvistuu.

Uhkana on, että työt muuttuvat yhä enemmän pätkätöiksi myös yksityisen alan työehtosopimukseen siirtymisen kautta.

Eija Parkkalin koko haastattelu ilmestyi Kansan Uutisten Viikkolehdessä perjantaina 2.12. Asiasta lisää KU:n verkkolehdessä sunnuntaina.

Naisten palkka-aleHallitus esittää Puolustusvoimien ruokahuollon yhtiöittämistä. Ruokahuollon työntekijöistä 89 prosenttia on naisia.Tampere pilkkoo ruokahuoltoyhtiötään ja aikoo yksityistää osan Tampereen Aterian toiminnoista. Valtaosa Tampereen Aterian työntekijöistä on naisia.Molemmat toimet merkitsevät jo ennestään matalapalkkaisten naisten siirtymistä yksityisen puolen sopimuksen mukaisiin heikompiin palkkoihin.