Sovinnosta huolimatta kolmen miljoonan palkkakiista on vielä auki.

Sähköliiton, Metalliliiton, Ammattiliitto Pron ja Rakennusliiton perjantaina alkavaksi suunniteltu Olkiluoto 3 työmaan saarto peruuntui viime hetkellä. Sähköliitto ja puolalainen Elektrobudowa SA pääsivät sovintoon Olkiluoto 3:n työmaalla työskentelevien, Sähköliittoon kuuluvien puolalaisten sähköasentajien irtisanomisia koskevassa kiistassa.

Elektrobudowa SA palkkaa irtisanotut, Olkiluotoon määräaikaisella työsopimuksella palkatut puolalaiset sähköasentajat toistaiseksi voimassa olevaan työsuhteeseen Puolassa ja maksaa heille hyvityksenä irtisanomisista kipukorvauksen.

Jos työvoimaa jatkossa vähennetään, sitoutuu Elektrobudowa SA noudattamaan suomalaisia toimintatapoja. Se tarkoittaa ennakkoilmoitus- ja tiedotusvelvollisuutta Olkiluodossa toimiville yhdyshenkilöille sekä sitä, että irtisanottujen tilalle ei palkata uusia työntekijöitä, ei käytetä vuokratyövoimaa eikä anneta töitä alihankkijoille.

Sähköliiton puheenjohtaja Martti Alakoski on tyytyväinen saatuun sopuun. Kaikkia asioita Elektrobudowa SA:n osalta ei kuitenkaan ole vieläkään saatu selvitettyä.

– Kiista lähes kolmen miljoonan euron palkkasaatavista on yhä käräjäoikeudessa. Toivon, että nyt aikaansaatu sopu aukaisisi myös sen solmun ja palkkasaatavista voitaisiin sopia ilman oikeustoimia.

Sähköliitto on nostanut kanteen puolalaista vastaan puolalaisille sähköasentajille maksettujen liian pienten palkkojen ja korvausten takia ja vaatii 115 sähköasentajalle lähes kolmen miljoonan euron palkkasaatavia.

Kanteen nostamisen jälkeen Elektrobudowa SA irtisanoi 21 sähköasentajaa, joista valtaosa on Sähköliiton jäseniä. Kaikkiaan Sähköliiton jäsenenä on Elektrobudowa SA:ssa ollut lähes 200 puolalaista sähköasentajaa.