Jarkko Mänttäri

”Rasismi eli rotusyrjintä tai rotusorto on aate tai toiminta, jossa ihmisten rotuluonteen ja siihen liittyvien fyysisten sekä henkisten piirteiden erilaisuudella perustellaan eriarvoista kohtelua eli syrjintää. Rasismiksi voidaan kutsua myös toimintatapoja ja yhteiskunnallisia rakenteita, jotka johtavat näihin seikkoihin perustuvaan eriarvoisuuteen.”

Näin rasismin määrittelee verkkotietosanakirja Wikipedia.

Kirjailija Kjell Westö taas päättää viisivuotisen taipaleensa Yhteishyvä-lehden kolumnistina toteamukseen, että suurin muutos tänä aikana on tapahtunut puheiden ja asenteiden tasolla.

Soinin tavassa määritellä rasismi on paljon puutteita tämän omaksi eduksi.

”Vartuin aikana, jolloin julkisessa keskustelussa edellytettiin toisten ihmisten mielipiteiden kunnioittamista – silloinkin, kun tuon toisen mielipiteet erosivat jyrkästi omistani.”

Nyt ilmapiiri on raaistunut niin Suomessa kuin koko Euroopassa, Westö toteaa.

ILMOITUS

Viikkolehti osallistuu tässä numerossa rasismikeskusteluun kahdella jutulla. Niiden sanoman voisi tiivistäen tulkita, että rasismi on lisääntynyt, mutta siihen ei tarvitse alistua. Sitä vastaan voi jopa aktiivisesti toimia.

Perusteellisimmin suomalaista rasismia tutkinut Vesa Puuronen analysoi rasismia suureksi kasvaneessa Perussuomalaisissa. Vaikka puolueessa hänen mukaansa erottuu sekä kaupunkilais- että maalaisrasistinen siipi, käydään perussuomalaisissa myös järkiperäistä keskustelua asiasta.

Erityisen toivoa antava on juttumme Suomen rasistisimmaksi paikkakunnaksi ainakin maineeltaan nousseesta Lieksasta. Maine ei ole tyhjästä syntynyt, mutta esimerkiksi Virikesoppia pitävän Pirkko Leinosen kaltaiset arjen sankarit ovat loistava esimerkki siitä, miten ennakkoluuloja maahanmuuttajia kohtaan on mahdollista lieventää ilman palopuheiden pauhua.

Leinonen ja muut lieksalaiset käytännön antirasistit ansaitsisivat yllin kyllin julkisuutta kaikkien ”Lieksa on Suomen rasistisin kaupunki” -uutisten tasapainottamiseksi.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soinikin piti viikko sitten presidenttikampanjaansa esitellessään hyvänä, että rasismista keskustellaan. Hän sanoi oman tilinsä olevan siltä osin puhdas.

Toivottavasti asiaa ei jätetä Soinin oman ilmoituksen varaan. Vesa Puuronen huomauttaa, että Soinin tavassa määritellä rasismi on paljon puutteita tämän omaksi eduksi.