Jarmo Lintunen

Toimittaja Sakari Seliniltä ilmestyi keväällä tutkimus Kun valtionpetos oli isänmaallinen teko. Nuoret sodassa Hitleriä vastaan (Työväen historian ja perinteen tutkimuksen seura 2011). Siinä kerrotaan ensimmäisen kerran oikeilla nimillä jatkosodan aikaisesta vastarinnasta ja sabotaasista Tampereella.

Selin itse oli keskeisiä aktivisteja Tampereen sosialidemokraattisen nuorisoseuran jatkosodan aikaisessa vastarintaryhmässä. Lentolehtisten jakamisen ja muun tavanomaisen poliittisen toiminnan lisäksi hän osallistui muun muassa Pyynikin korkeajännitelinjan ja Pispalan muuntoaseman räjäytyksiin sekä rautatiesabotaasien yrityksiin.

Hän jäi kiinni lokakuussa 1942. Seurasi kidutus ja kuolemantuomio, joka myöhemmin muutettiin elinkautiseksi vankeudeksi. Selin oli tuolloin 18-vuotias.

Sakari Selin kertoo tapahtumista YLE Radio 1:ssä keskiviikkona 30. marraskuuta klo 11. Ohjelman Sabotaasia ja sodanvastustajia toinen lähetys on samana päivänä klo 17.20.

”Puolueen yllyttämiä sabotaasitekoja on suoritettu eri puolilla valtakuntaa. Yksistään Tampereella ja sen välittömässä ympäristössä on todettu kaksikymmentäyksi tihutyötä kohdistuneina voimajohtoja ja -laitteita, rautateitä, puolustusvoimien kulkuneuvoja ja muita maanpuolustusta palvelevia laitoksia vastaan.”

Näin kirjoitettiin Valtiollisen poliisin kuulustelupöytäkirjassa marraskuun 29. päivänä 1942 Tampereella jatkosodan aikana sodanvastustajien tekemistä sabotaasi-iskuista. Keitä nämä iskujen tekijät oikein olivat? Ja miksi he tällaisiin tekoihin ryhtyivät? Ja miten heille sodan aikana kävi?

Ohjelman on toimittanut Seppo Heikkinen ja se on myös kuunneltavissa ja ladattavissa internetissä osoitteissa yle.fi/areena ja yle.fi/radio1/tiede/historiasarjoja.