Pekka Helminen

Ajaako maahanmuuttovastainen liike muslimipelottelulla ja hedelmällisyyden vaalimisella suomalaisen naisen takaisin aborttia edeltävään aikaan, hellan ääreen?

Ihan näin pitkälle ei Turun yliopiston sosiaalitieteiden laitoksen tutkijatohtori Suvi Keskinen määrittele rasismiin liittyvän naisvihamielisyyden ilmentymiä perussuomalaisten käytännön politiikassa.

– Nyt siellä korostetaan naisten roolia synnyttäjänä ja ydinperheen tukemista. Samalla sukupuolineutraalia avioliittoa vastustetaan. Heteroseksuaalinen ydinperhe on kansakunnan kulmakivi, jota halutaan tukea.

Abortin vastustaminen on tähän asti ollut meillä lähinnä kristillisdemokraattien tavoitteena. Perussuomalaiset kuitenkin korostavat esimerkiksi vaaliohjelmassaan kantasuomalaisten hedelmällisyyden vaalimista, joten on mahdollista että nämä puolueet jatkossa liittoutuvat ja pyrkivät edistämään tavoitteita, jotka johtavat sukupuolisen tasa-arvon ja naisten itsemääräämisoikeuden heikentymiseen.

Keskisen luettelemiin tavoitteisiin maahanmuuton vastustajat päätyvät, koska näkevät länsimaiden ulkopuolelta tulevien ja erityisesti muslimien Suomeen muuton uhaksi. Yhteys tulee hyvin esiin Suomen ja Tanskan välisessä vertailevassa tutkimuksessa, jota Keskinen parhaillaan tekee.

Tutkimuksessa selvitetään, miten mediassa ja politiikassa puhutaan naisiin kohdistuvasta perhevälivallasta kuten kunniaväkivallasta, pakkoavioliitosta ja parisuhdeväkivallasta.

ILMOITUS

Sukupuolitettu väkivalta -aiheesta on nyt tullut osa yleisempää maahanmuuttokeskustelua.

– Tanskassa pakkoavioliittoa ja kunniaväkivaltaa on käytetty esimerkkinä siitä, miksi maahanmuuttoa pitää rajoittaa ja esimerkkinä myös siitä, miksi muslimiväestön kotoutuminen on ongelmallista, Keskinen sanoo.

Siitä, miten perheväkivaltaa voitaisiin vähentää, ei tutkijan mukaan olla kiinnostuneita, vaan ilmiöitä käytetään hyväksi maahanmuuttopoliittisissa tarkoituksissa.

Suvi Keskisen laajempi haastattelu ilmestyi Kansan Uutisten Viikkolehdessä perjantaina 18.11.