Lehtikuva/ Petri Puromies

Olkiluodossa työskenteleville puolalaisille asentajille on annettu potkut, koska he liittyivät suomalaisen Sähköliiton jäseniksi.

Sähköliiton saamien tietojen mukaan Elektrobudowa Spolka Akcyjna on irtisanonut Olkiluoton 3:n ydinvoimalatyömaalla 10 – 17.11.2011 välisenä aikana jo 32 puolalaista sähköasentajaa, joista valtaosa on Sähköliiton jäseniä. Yritys on antanut ymmärtää, että loputkin liiton jäsenenä olevat työntekijät irtisanotaan vuoden loppuun mennessä. Lokakuun lopussa Sähköliiton jäsenenä on ollut 190 Elektrobudowa SA:n työntekijää.

Irtisanottaviin sähköasentajiin kuuluu juuri niitä työntekijöitä, joita Sähköliitto edustaa kantajana Satakunnan käräjäoikeuteen jätetyssä haasteessa, jossa vaaditaan 115 Elektrobudowa SA:n työntekijälle lähes 3 miljoonan palkkasaatavia. Yksittäiset työntekijät käyvät palkkasaatavistaan oikeutta myös Puolassa, minkä vuoksi he ovat pyytäneet Sähköliitolta todistusaineistoa muun muassa työajoistaan.

– Tämä on törkeä hyökkäys Suomen lain takaamaa järjestäytymisvapautta ja ay-liikkeen ydintoimintaa vastaan. Jos Elektrobudowa kuvittelee tällä toimenpiteellä vapautuvansa palkkasaatavien maksamisesta, tulee yritys siinä erehtymään raskaasti, Olkiluodon tapausta Sähköliitossa hoitava työehtoasiamies Hannu Luukkonen jyrähtää.

Töitä kyllä riittää

Ammattiliittojen edustajat olivat 14.11. työmaalla pitämässä palaveria voimalaa rakentavan Arevan työmaajohdon kanssa ja silloin kävi ilmi, että Elektrobudowa SA:n töiden valmiusaste reaktorirakennuksessa oli 62 prosenttia. Kääntäen se merkitsee sitä, että yli kolmannes sovituista töistä on vielä tekemättä.

– Työn puute ei siis voi olla syynä näihin irtisanomisiin, vaan syynä on yksinomaan heidän jäsenyytensä Sähköliitossa. Irtisanotuilla työntekijöillä on myös sellainen käsitys, että heidän tilalleen tullaan palkkaamaan uusia työntekijöitä Puolasta. Sähköliitto ei voi hyväksyä tällaista jäseniinsä kohdistuvaa perusteetonta kohtelua ja tulee varmasti kaikin keinoin taistelemaan tilanteen korjaamiseksi, Luukkonen sanoo.

ILMOITUS

Elektrobudowa SA:lla on Olkiluodossa kaikkiaan noin 360 työntekijää, joista yli puolet on tähän mennessä liittynyt Sähköliiton jäseneksi.

Ammattiliitot tuomitsevat

Metalliliitto, Ammattiliitto Pro, Rakennusliitto ja Sähköliitto ovat jo aiemmin selvitelleet Olkiluoto 3 työntekijöiden asioita yhteisrintamassa. Liitot ilmaisevat tyrmistyksensä Olkiluodossa tapahtuneista vakavista työntekijöiden oikeuksien loukkauksista.

– Tuomitsemme jyrkästi tällaisen toiminnan, joka rikkoo sekä Suomen lakeja että työmarkkinakäytäntöjä varsin törkeällä tavalla. Kyseessä on suora hyökkäys järjestäytynyttä työmarkkinakenttää kohtaan, järjestöt toteavat.

Järjestöjen puheenjohtajat Riku Aalto, Antti Rinne, Matti Harjuniemi ja Martti Alakoski muistuttavat, että kyse on myös koko alihankintaketjusta. TVO ja Areva eivät voi vetäytyä tässä omasta vastuustaan, puheenjohtajat korostavat.

– Jos tilannetta ei saada ratkaistuksi työntekijöitä tyydyttävällä tavalla, harkitsemme pikaisia jatkotoimenpiteitä, puheenjohtajat lupaavat.